De overheid heeft Google in de eerste helft van dit jaar vaker om gegevens van gebruikers gevraagd dan in voorgaande periodes, zo blijkt uit de nieuwste editie van het transparantierapport van de internetgigant. In totaal ontving Google van de autoriteiten 277 dataverzoeken, die op 287 accounts betrekking hadden.
In 72 procent van de verzoeken werden er ook gegevens overhandigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om ip-adressen, namen en e-mailadressen die worden gevraagd. Verder kwamen er 12 noodverzoeken binnen. Het gaat dan om dataverzoeken die in noodgevallen worden gedaan, bijvoorbeeld om iemands leven te redden of lichamelijk letsel te voorkomen. Ook deden de autoriteiten 24 "bewaarverzoeken". Google wordt dan gevraagd om een kopie van bepaalde gegevens te bewaren terwijl ondertussen een verzoek bij de rechter wordt ingediend om die gegevens op te vragen.
In de laatste helft van vorig jaar kwamen er bij Google nog 231 dataverzoeken van de Nederlandse autoriteiten binnen die op 251 accounts betrekking hadden. Toen werd in 59 procent van de verzoeken data overhandigd. Verder werden er in deze periode 7 noodverzoeken ingediend. Wereldwijd gezien ontving Google in de eerst helft van dit jaar in totaal bijna 49.000 dataverzoeken waarbij gegevens van ruim 83.000 accounts werden gevraagd. In de laatste helft van 2016 ging het nog om ruim 45.000 verzoeken die op 74.000 accounts betrekking hadden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.