De Amerikaanse staatsecretaris van Justitie Rod Rosenstein heeft techbedrijven opgeroepen om 'verantwoorde encryptie' te ontwikkelen, waarbij het mogelijk is om met gerechtelijke toestemming de versleuteling ongedaan te maken. Rosenstein kwam onlangs ook al in het nieuws omdat hij stelde dat encryptie de balans tussen veiligheid en privacy ondermijnt.
Tijdens een speech op de U.S. Naval Academy in Annapolis ging Rosenstein nog veel uitgebreider op het onderwerp encryptie in. Volgens de staatssecretaris is encryptie één van de grootste uitdagingen waar het ministerie van Justitie mee te maken heeft. Wederom herhaalde Rosenstein zijn eerdere opmerkingen dat er nooit een tijd is geweest waarbij bewijs van misdrijven voor de overheid verborgen kon blijven. "Maar dat is de wereld die techbedrijven aan het creëren zijn", merkte hij op.
"Niet te kraken encryptie ondermijnt de gerechtelijke balans door privacy boven de openbare veiligheid te stellen. Versleutelde communicatie die niet te onderscheppen is en vergrendelde apparaten die niet zijn te openen zijn wetteloze gebieden die criminelen en terroristen ongemerkt hun gang laten gaan zonder zich tegenover rechters en jury's te hoeven verantwoorden", ging Rosenstein verder. De staatssecretaris stelde dat als encryptie niet ongedaan gemaakt kan worden, het terroristen, drugsdealers, kindermisbruikers, fraudeurs en andere criminelen in staat stelt om bewijs te verbergen.
De oplossing is volgens Rosenstein 'verantwoorde encryptie'. Het gaat hierbij om 'veilige encryptie' waarbij justitie met een gerechtelijke bevel toch toegang tot de inhoud kan krijgen, aldus de uitleg van de staatssecretaris. Hij wees naar verschillende systemen die zouden aantonen dat dergelijke encryptie mogelijk is. Het gaat dan bijvoorbeeld om centraal beheerde beveiligingssleutels of het scannen van e-mails voor advertentiedoeleinden. "Niemand noemt die features een 'backdoor'", stelde Rosenstein.
Ook is hij het niet eens met de opvatting dat we "in een gouden tijd van surveillance" leven, omdat opsporingsdiensten toegang tot zoveel nieuwe informatiebronnen hebben. Volgens Rosenstein houdt deze opvatting geen rekening met het soort bewijs dat opsporingsdiensten nodig hebben om misdrijven te voorkomen en te vervolgen. De staatsecretaris merkte verder op dat techbedrijven tegenwoordig zelfrijdende auto's en drones kunnen ontwikkelen. "Ongetwijfeld dat dezelfde bedrijven consumentenproducten kunnen ontwikkelen die dataveiligheid bieden en rechtmatige toegang met een gerechtelijk bevel mogelijk maken."
Afsluitend stelde Rosenstein dat er geen grondwettelijk recht is om niet te kraken encryptie te verkopen. "Als onze maatschappij ervoor kiest om bedrijven technologie te laten verkopen die bewijs zelfs tegen gerechtelijke bevelen beschermt, zou het een goedgeïnformeerde beslissing moeten zijn." De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF hekelt de speech van Rosenstein en voorziet die in deze blogposting bijna regel voor regel van een weerwoord.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.