Door Anoniem: Heb je nooit iets gestuurd waarvan je een aantal seconde/minuten dacht, "hmm, misschien had ik dat beter niet kunnen zeggen". Daar is het voor. Als je iemand wilt laten denken over een bericht, moet je ze een emailtje sturen. Over een emailtje denk je na, over whatsapp niet.
Iedereen maakt dat wel eens mee, ook zonder Whatsapp. Maar je leert door schade en schande om niet zomaar alles eruit te flappen, je leert te voorkomen dat je anderen of jezelf kwetst, je leert hoe je dingen weer recht moet zetten, en je leert je zo uit te drukken dat de boodschap overkomt. Da's zijn belangrijke vaardigheden, goede gesprekken heb je met mensen die in plaats van alles er ongefilterd uit te flappen bedachtzaam genoeg zijn om hun gedachten te structureren.
Mijn eerste gedachte leek op die van degene waarop je reageerde: dit stimuleert dat mensen het er allemaal maar uitflappen omdat het toch wel gecorrigeerd kan worden. Dat is natuurlijk niet zeker. De ontvanger kan het al gelezen hebben en kan er vermoedelijk zelfs een screenshot van hebben gemaakt voor het bericht wordt verwijderd.
Ik vroeg me af waarom zo'n bedrijf dit toevoegt. Hebben ze er soms
belang bij dat mensen zo impulsief mogelijk zijn, niet nadenken bij wat ze doen, en wat minder vaak hun vingers branden aan hun eigen impulsiviteit? Facebook is eigenaar van Whatsapp, en Facebook leeft van grootschalig het doen en laten van mensen analyseren en het resultaat daarvan exploiteren. Hoe minder zelfcensuur mensen toepassen hoe meer je van ze te weten komt. Dat belang zou er dus kunnen zijn.
Het wordt steeds duidelijker dat die mobiele computertjes die we smartphone noemen slecht zijn voor de concentratie. Verkeersdoden nemen toe. Het concentratievermogen van werknemers neemt af omdat ze voortdurend afgeleid worden. Zelfs aanhang voor politieke partijen of stromingen lijkt steeds meer een kwestie te worden van emotioneel meehuilen met de wolf die de juiste toon weet te vinden dan grondig nadenken over de voors en tegens van keuzes. Ik krijg steeds meer de indruk dat daarmee iets aan het afkalven is dat essentieel is voor het functioneren van de samenleving. En zo'n feature als het kunnen terugroepen van berichten lijkt een stapje verder op die weg te zijn.
Meer gemak is niet altijd beter. Je komt in een modus van directe bevrediging die niet goed samengaat met de worsteling die het soms is om iets moeilijkers voor elkaar te krijgen (die dan trouwens een heel wat diepere voldoening geeft dan een tweet of een whatsappje). Het gaat er niet om dat gemak of luxe slecht is, het gaat erom dat er van alles is wat je niet voor elkaar krijgt als je alleen nog maar met instant bevrediging bezig bent. Daar kunnen we beter niet te ver in doorschieten. Bedrijven als Facebook worden schatrijk van het stimuleren dat we daar wel in doorschieten.