Een goede virusscanner moet niet alleen in staat zijn om malware te detecteren, maar ook om het te verwijderen. Aanleiding voor het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives om 17 virusscanners en internet security suites voor eindgebruikers te testen op het verwijderen van malware van een al besmet systeem.
Voor de test (pdf), die van februari tot oktober plaatsvond, werd er gewerkt met 40 verschillende malware-exemplaren. De test is bedoeld voor eindgebruikers die een infectie oplopen en een pakket zoeken om de malware te verwijderen. De virusscanners werden dan ook pas na de infectie op het systeem geïnstalleerd. Wanneer dit niet mogelijk bleek werd het systeem in veilige modus herstart. Als ook dit niet werkte werd er uitgeweken naar een 'rescue disk' van de anti-virusleverancier.
Na de installatie werd er een volledige scan van het systeem uitgevoerd. AV-Comparatives herstartte hierna het systeem en controleerde handmatig of de malware en alle onderdelen waren verwijderd. Hiervoor konden de virusscanners verschillende punten krijgen. Hoe minder sporen er van de malware achterbleven des te hoger de score. Ook werd er gekeken naar de eenvoud waarmee de malware was te verwijderen. Als het systeem in veilige modus of via een rescue disk moest worden opgeschoond leverde dit een lagere score op.
De virusscanners konden maximaal 100 punten voor het verwijderen van de malware scoren. Tencent komt met 96 punten als beste uit de bus, gevolgd door Bitdefender (93) en Kaspersky Lab (92). Seqrite zet met 61 punten de laagste score neer, waarna Fortinet (67) en Microsoft (70) volgen. Onlangs publiceerde het Duitse testlab AV-Test een soortgelijke test waarbij Kaspersky Lab en Bitdefender als beste presteerden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.