Door Anoniem: Ik gebruik al geruime tijd geen antivirus. Zeer tevreden over. Lekker snel, geen extra aanvaloppervlak
LMFAO. Zonder dergelijke beveiliging heb je veel meer attack vectors. Snapt iedereen die zijn gezond verstand gebruikt. Net zoiets als pretenderen dat je minder last hebt van inbrekers, zonder inbraak alarm.
Yes, yes, LMFAO to you too!
So what? Laat die inbrekers maar komen als er niks van waarde aanwezig is, en alles binnen een kwartiertje weer netjes op zijn plaats staat. Natuurlijk zijn er wel enkele maatregelen genomen om het ook weer niet te gemakkelijk te maken,
anders blijf je bezig. Maar geen enkel verkeer dat je zelf niet hebt gekozen komt bij je binnen als je alles goed hebt ingesteld. Zeldzame uitzonderingen daar gelaten.
Bijvoorbeeld het is niet zo dat advertentiebedrijven jou komen opzoeken van buitenaf, want dat kan zomaar niet met je SPI router. Wat er gebeurt is dat de website die jij bezoekt jou scripts stuurt die er voor zorgen dat jouw computer zélf contact gaat maken met die advertentiebedrijven. Verkeer van binnen naar buiten is geen probleem, maar de router registreert dat wel, om toe te staan dat er tijdelijk vanaf het IP-adres van dat advertentiebedrijf terug kan worden gecommuniceerd
Als je dit dus wilt voorkomen, dan moet je er voor zorgen dat de requests naar die ongewenst IP's of domeinen worden afgevangen. Daar hoef je geen AV-software voor te gebruiken, dat kan met adblockers, een vuurmuur, of onder bepaalde voorwaarden zelfs al met een simpele hostsfile.
Er kan dus vanaf internet op je thuisnetwerk en computer alleen worden ingebroken als:
- inbraakscripts afkomstig zijn van een website die vanaf je thuisnetnetwerkje eerst zélf was bezocht en toegelaten
en je computer er vatbaar voor is. (dus liefst geen onnodige software, hardware en services gebruiken)
- kwetsbare routerinstellingen
- kwetsbare routerfirmware
Uitzonderingen op deze regel zijn misschien theoretisch best mogelijk, maar heel erg onwaarschijnlijk als je thuis via een draadje rechtstreeks bent verbonden via router/modem met de internetaansluiting van je internetprovider.
Dus AV-software is wat mij betreft okee, maar dan wel hoofdzakelijk voor de dommen (op internetgebied), of voor degenen die via minder veilige internettoegang waar je zelf geen controle op hebt (wifispots e.d.) het internet op willen.
Als je je zwikkie goed doordacht kunt opzetten, heb je van je AV-software meer last dan lust.
Het enige waar je dan niets aan kan doen is ddos (maar AV-software doet daar ook niets aan) en als een bezochte website pas is gehackt en vanaf datzelfde IP-adres jou aanvalt en je weet dit nog niet.
Zeg het maar maar hoe vaak dat jou is overkomen.
Mij gedurende vele jaren nog nooit.
Bovendien: bij sommige websites als banksites, DigiD e.d. is er zoveel aandacht voor beveiliging dat dit zelden gebeurt.
Als je alles hierboven niet gelooft: kijk zelf maar met Wireshark.