image

Overheid wil verkeerde adresregistraties sneller signaleren

woensdag 8 november 2017, 10:08 door Redactie, 14 reacties

De overheid wil verkeerde adresregistraties in de Basisregistratie Personen (BRP) sneller signaleren om zo adresfraude tegen te gaan, zo heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer laten weten. In Nederland vindt er elke tien minuten ergens een huisbezoek plaats om te controleren of inwoners ook echt wonen op het adres waar ze ingeschreven staan.

Vorig jaar heeft deze aanpak netto 1,3 miljoen euro opgeleverd door het stopzetten of terugvorderen van uitkeringen of toeslagen die ten onrechte waren verstrekt. Volgens Knops zijn steeds meer gemeenten bij de aanpak van adresfraude betrokken. Vorig jaar ging het om 164 gemeenten tegenover 225 gemeenten dit jaar. Samen controleren ze zo'n 15.000 adressen per jaar met huisbezoeken.

De gemeenten werken op basis van risicosignalen van de Belastingdienst, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de politie, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Indicatoren voor adresfraude zijn bijvoorbeeld retour gestuurde brieven, klachten over overbewoning of signalen over schijnverlating.

Uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 400.000 tot 550.000 adresregistraties niet overeenkomen met de feitelijke bewoning. Dat zijn ongeveer 550.000 tot 725.000 personen. De staatssecretaris stelt dat het daarom belangrijk is om te blijven werken aan de kwaliteit van de adressen in de Basisregistratie Personen. Hij erkent echter dat de BRP nooit 100 procent zal kloppen.

De staatssecretaris stelt verder dat de aanpak van adresfraude nu nog met name repressief is, door het achteraf opsporen van BRP-onjuistheden. In de toekomst zal de aanpak zich ook op preventie gaan richten. Wie zich in de toekomst registreert op een verkeerd adres zal sneller worden gesignaleerd, bij voorkeur direct bij registratie, aldus Knops.

Reacties (14)
08-11-2017, 10:47 door Ron625
In sommige gevallen kunnen mensen ingeschreven staan op meerdere adressen.
In sommige gevallen kunnen mensen zich uitschrijven, zonder ergens anders in te schrijven.
Alle BRP systemen zouden jaren geleden gekoppeld worden, om dit soort fraude tegen te gaan.
Sindsdien roepen overheden ieder jaar dat dit sneller geregistreerd gaat worden en dat de fraude binnenkort tot het verleden behoord.
Sorry, maar ik geloof het voorlopig (nog) niet............
08-11-2017, 10:51 door Anoniem
Nu snap ik het.
De roverheid heeft het te druk met dit soort zaakjes. Adressen controle, belachelijk.
De belastingafspraken tussen de fiscus en multinationals. kunnen gewoon doorgaan. Pak dat eens aan.
08-11-2017, 11:11 door Anoniem
wat heeft dit met security te maken?
08-11-2017, 11:22 door Anoniem
Het is altijd fraude in de ogen van de overheid, terwijl hun eigen(!) onderzoekjes toch uitwijzen dat het meestal Ambtelijk gefaal is, en niet moedwillige fraude van de burger. Valt langzamerhand toch wel erg op.

Overigens, veel (als zodanig aan te merken) fraude gebeurt omdat het zo ontzettend makkelijk is, soms zelfs volstrekt perongeluk. Komt de overheid, als, dan nog jaaaaaaaren later even aankloppen "dat had niet gemogen he! hier, terugvordering, boete, en nog meer straf!" Ook dat is niet heel erg goed voor het rechtsgevoel. Toch jammer dat de overheid zo fantastisch slecht georganiseerd is. Het zou helpen als ze eerst zichzelf zouden verbeteren, en daarna pas met het zwaaiende vingertje de burger komen lastigvallen.

Overigens is de grote fraude-enabler van "eerst uitkeren, later nadenken" kennelijk een CDA-ding. Hint, hint, knopsmans.
08-11-2017, 12:07 door Anoniem
Door Anoniem: wat heeft dit met security te maken?
"Sinds 1999 brengt Security.NL dagelijks het laatste nieuws en achtergronden op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en gegevensbescherming." Lijkt me toch duidelijk gevalletje van privacy en gegevensbescherming.
08-11-2017, 12:38 door Anoniem
In Nederland vindt er elke tien minuten ergens een huisbezoek plaats om te controleren of inwoners ook echt wonen op het adres waar ze ingeschreven staan.
Complimenten waard aan dit beleid?
Zeker weten?

Met een dergelijke voortvarendheid had men 75 jaar eerder zeker alle Anne Franks van de administarief onjuiste adressen gevist.

Waar een land groot in kan zijn, al 75 jaar marktleider in sluitende administratiesystemen, heksenjachten op minderheden en minima.
Ondertussen tiert corruptie in het vriendenpolitieke bedrijfslevenn welig en vloeien de echt grote bedragen moeiteloos weg via uit eigenbelang legaal gehouden belastingconstructies, of zogenaamd per ongeluk gefiatteerde wegsluisdeals van een miljoentje of 600.

Neen, die minima, de sterrendragers van nu, laten we daar we vol op inzetten.
Intrappen dat repressiebedaal, volle kracht vooruit met het volkslied uit volle borst zingend.
08-11-2017, 12:48 door karma4
Door Ron625: In sommige gevallen kunnen mensen ingeschreven staan op meerdere adressen.
In sommige gevallen kunnen mensen zich uitschrijven, zonder ergens anders in te schrijven.
Alle BRP systemen zouden jaren geleden gekoppeld worden, om dit soort fraude tegen te gaan.
Sindsdien roepen overheden ieder jaar dat dit sneller geregistreerd gaat worden en dat de fraude binnenkort tot het verleden behoord.
Sorry, maar ik geloof het voorlopig (nog) niet............
Het hele brp project is als ict project gefaald met een enorme kostenpost. Dit heeft de afgelopen 10 jaar gespeeld.Doel was een centrale database voor alle 300 gemeentes met daarna koppelingen naar afnemers.

Wat er nu aan brp staat is een opgetuigde GBA versie. Dat brp gaart opnieuw aanbesteed worden terwijl gemmenschap zelf wat willen proberen. Een fundamenteel fout iets waar je je druk over zou moeten maken.
08-11-2017, 15:47 door Anoniem
Toen ik mijn huis had gekocht, kwam ik er later dat jaar achter, via het formulier voor riool- en afvalheffing, dat er nog steeds iemand stond ingeschreven op dit adres. Ik moest namelijk voor twee personen betalen, terwijl ik er alleen woon.
Na een belletje naar de gemeente werd dit netjes rechtgezet.
Maar ook van sommige vrienden en familieleden hoorde ik dat hen dat overkomen is. Blijkbaar wordt de GBA niet goed up-to-date gehouden.
08-11-2017, 21:45 door Anoniem
Huur een kamer, schrijf je in, verlaat de kamer.
Uitschrijven kan niet zonder dat de persoon zizh ergens anders ingeschreven heeft.
Daarna kun je vaak maanden post en deurwaarders voor die persoon ontvangen, zonder dat je ervan af kunt komen.
Geen idee hoe ze dat willen oplossen.
08-11-2017, 22:23 door Anoniem
Vroeger was een oud bewoner (of ex partner) uitschrijven vrijwel onmogelijk, heb begrepen dat de laatste jaren personen eenvoudiger en sneller worden uitgeschreven.

Grote probleem zit in het overheidsbeleid. Als je nou eens geen regels maakt waarbij fraude zeer interessant is, dan komt dit ook minder voor.

Terwijl multinationals hoogstens 1% belasting betalen, en vooral profiteren van allerlei regelingen en vrijstellingen, geldt voor burgers een steeds nauwere wurg belasting wetgeving.

Vandaag de dag gaat de overheid uit van 1 adres met meerdere bewoners, dan delen we de kosten norm of dit nou een vreemde is, familielid, partner of wat dan ook. De belastingdienst bepaalt voor jou wel of die persoon een gezamelijke huishouding voert.

Verder zie je dat uitkeringen en ook beslag vrije voet (nog niet) allemaal beinvloed gaan worden door het wel of niet alleen wonen, met een vreemde, een familielid, kind, partner ofzo.

Daarmee verneuk je de persoonlijke vrijheid. Dit is gewoon slecht beleid. Dit komt mede door de bulgaren fraude, waarbij oost europeanen zich 100x inschreven op het zelfde adres en dan dus 100x huurtoeslag en dergelijke aanvraagden. In plaats van degelijke controle, werd er gewoon 100x toeslag uitgekeerd. Iets wat totaal niet zou moeten kunnen.

Sindsdien is de overheid volstrekt door geslagen met fraude als excuus ziet zij burgers als zware criminelen en elke persoonlijk detail wordt gecheckt zoals electra en water verbruik, maar ook camera toezicht, observaties, telefoon en internet taps zijn ingezet om bijstand fraudeurs te kunnen "betrappen". Waarbij uitkeringsgerechtigden werden gezien als maffiosi profiteurs en waar alleenstaande moeders die hondenpubs op marktplaats zetten werden kapot gemaakt met krankzinnige participatie wetgevings boetes en jarenlamge naheffing van alle ooit ontvangen bijstand etc.

Ik zie bijstand, huur en zorgtoeslag niet als een cadeau aan de ontvangers maar eerder aan de profiteurs van deze personen in nood, dus de corporatie van de huurwoning die profiteerd meer van huurtoeslag dan dat de ontvanger doet (zorg voor betaalbare ipv onbetaalbare huurwoningen en pak de tientallen jaren wachtrij aan!).

Terwijl zwartspaarders altijd gemats worden met een inkeerders regeling en waar directeuren die tonnen verduisterden niet werden aangepakt, niets hoefde terug te betalen maar juist werden beloond met een gouden handdruk. Kortom Nederland is behooooooorlijk de weg kwijt.

Er schijnen ondertussen meer dan 1 miljioen spook burgers te zijn, personen zonder bekende verblijfplaats. Zoek eerst eens uit waardoor en fix dat probleem voordat je hen nog verder criminaliseerd en buitensluit.

Onze overheid zou eens nze grondwet moeten lezen, ook de het mensenrechten verdrag en proberen zich daaraan te houden ipv de big bad brother uit te hangen.

In een gezonde samenleving heeft iedereen een goede basis (Maslow) en hoeft niemand bang te zijn voor de bemoeizuchtige overheid, juist andersom. Pfff
09-11-2017, 06:55 door karma4
Door Anoniem: ..... Blijkbaar wordt de GBA niet goed up-to-date gehouden.
Het GBA is een aministratie door gemeentes. De software daarvoor komt uit de vrije markt met een beperkt aantal dienstverleners. Als er ergens iemand gaat wonen kan hij dat bij de gemeente melden. Welke identificatie en andere controles daarvoor gelden is niet geregeld. Inderdaad de eigenaar van de woonlocatie wordt gezien als het controlemiddel. Die gaat wel klagen als er volgens hem iets niet goed zit.
Als je ergens gaat wonen dan geven dat binnen nl hopelijk goed door (digikoppeling stuf). Ga je ergens heen, dan is het netjes als je dat ook meld. Zeker als het naar nergens of het buitenland is wat er is geen check. Dat gebeurt dus niet.
Het zijn de zaken die het BRP project allemaal zou oplossen.
09-11-2017, 09:12 door Anoniem
Blijkbaar wordt de GBA niet goed up-to-date gehouden

Wiens verantwoording is dat ?

Indien iemand nog steeds op jouw adres staat ingeschreven, dan is het de verantwoordelijkheid van die persoon, om zich uit te schrijven. Jij wordt toch ook niet zomaar in- of uitgeschreven, tenzij je zelf daarom vraag (wijzigingen t.g.v. genoemde controles buiten beschouwing gelaten).

Indien ik op een verkeerd adres sta ingeschreven, dan is dat mijn verantwoordelijkheid.
09-11-2017, 10:14 door Anoniem
Interesting om te vermelden is natuurlijk dat je alles wel in de juiste verhoudingen moet zien,

De bevolking neemt elke maand, door immigratie, met 1000 personen toe (dit zijn keiharde cijfers).
11-11-2017, 19:19 door MathFox
Een probleem is dat de hele regelgeving rond de bevolkingsadministratie gebaseerd is op "standaard gezinsleven" en dat er genoeg mensen zijn die buiten de regels vallen (daklozen, mensen die tijdelijk in een vakantiehuisje of caravan zitten, zelfs zeevarenden.) Het heeft (ook) lang geduurd voordat de Roma netjes op vaste standplaatsen geparkeerd waren, zodat ze in het systeem van de bevolkingsregistratie pasten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.