Door Anoniem: Och, als ik in de 50 ben, en ik mag voor de koersval nog even een deel van mijn aandelen in het bedrijf verkopen in ruil voor voor een 1/2 miljoen euro opbrengst, dan stelt het risico voor de top van het bedrijf weinig voor.
Dat is het hele punt met risk management (wat Bruce Schneier dacht ik ook al eens aanhaalde): de betrokkenen zijn allemaal juist heel goed in risk management. Ze schatten de voor- en nadelen voor zichzelf prima in en handelen daar ook naar ("hoogste risico voor mij nu is dat het project niet op tijd af komt, dus iedereen in mijn team deelt de autorisaties en wachtwoorden, dan kunnen we lekker doorwerken").
Dat dat handelen tot zeer ongewenste gevolgen voor anderen kan leiden (inderdaad is Fukushima een mooi voorbeeld, dat overigens tevens aantoont dat alle geklets over de Aziatische cultuur waarin groepsbelang het hoogste goed is, klinkklare onzin is - er zijn daar net zoveel corrupte winstbeluste egoïsten als bij ons Westerlingen) is iets waar het individu zich niet altijd mee bezig houdt, door onkunde, gebrek aan geweten of gewoon in de verwachting dat winst nu erg fijn is en het op den duur vast wel los zal lopen en he, je wilt toch geen dief van je eigen portemonnee zijn. Trouwens de aandeelhouders verwachten ook nu dividend en hoge winst, niet een duurzame bedrijfsvoering.
Het idee van risk management is net zo losstaand van de menselijke psyche als de gebruikelijke economische modellen. Mensen brengen niet de hele situatie in kaart en maken dan een rationele keuze die optimaal is voor alle betrokkenen. Dat zou een goed geprogrammeerde computer misschien doen, tot hij doorkrijgt dat bepaalde beslissingen voor hem meer voordeel opleveren dan andere...