De Eerste Kamer is vandaag akkoord gegaan met het wetsvoorstel om door de politie geregistreerde kentekens 28 dagen lang te bewaren. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om kentekengegevens - kenteken, locatie, tijdstip en foto - van voertuigen in een kentekenregister vast te leggen en op te slaan.
SGP, ChristenUnie, VVD, PvdA, CDA, 50Plus, OSF en PVV stemden voor. D66, GroenLinks, SP en PvdD stemden tegen. Op 8 november vorig jaar ging de Tweede Kamer al akkoord. De wet treedt waarschijnlijk op 1 januari 2018 in werking. Privacyorganisaties zijn fel tegenstander van de wet, omdat ook gegevens van niet-verdachte burgers worden opgeslagen. "Wat je hier ziet, is iets dat we veel vaker zien. Iets dat hoogleraren Koops en Leenes jaren geleden al eens "de graduele erosie van privacy" noemden. Steeds weer geven we een klein beetje van onze privacy, van onze vrijheid, op", zegt Rejo Zenger van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.
Volgens Privacy First voldoet het voorstel niet aan de vereisten die het Europees Hof van Justitie de laatste jaren aan dit type wetgeving heeft gesteld. "Bij dit wetsvoorstel is immers sprake van algemene, ongedifferentieerde gegevensopslag en wordt die opslag niet beperkt tot dat wat strikt noodzakelijk is. Bovendien ontbreekt voorafgaande rechterlijke toetsing bij toegang tot de gegevens", aldus de privacyorganisatie. Privacy First laat in een reactie op de beslissing van de Eerste Kamer weten dat het een rechtszaak zal beginnen, omdat de wet volgens de organisatie in strijd met het Europees privacyrecht is.
De Raad van State en Autoriteit Persoonsgegevens waren eerder al kritisch over het wetsvoorstel, omdat er veel privacyrisico's aan het voorstel kleven en noch de noodzaak noch de proportionaliteit is aangetoond. "Toch zijn er in het nu aangenomen wetsvoorstel nauwelijks extra waarborgen ten gunste van de privacy genomen. Ook is er geen poging gedaan de noodzaak nog eens goed te onderbouwen, zoals bij de herziene bewaarplicht voor telecomgegevens is geprobeerd", aldus de PrivacyBarometer.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat het volgende over de aangenomen wet weten: "Om de privacy van weggebruikers te beschermen, zijn in het wetvoorstel waarborgen opgenomen. Zo mogen kentekengegevens alleen aan de openbare weg worden verzameld, op locaties die relevant zijn voor de opsporing. Dat kunnen vliegvelden zijn, maar ook havens, parkeerterreinen langs snelwegen en grensovergangen. Niet iedereen kan zomaar bij de kentekengegevens. Alleen speciaal daartoe geautoriseerde opsporingsambtenaren hebben toegang, na een bevel van de officier van justitie. Bovendien mag de informatie enkel worden geraadpleegd voor de opsporing van ernstige misdrijven en de aanhouding van voortvluchtigen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.