image

Onderzoekers: Verborgen trackers in populaire Android-apps

maandag 27 november 2017, 10:08 door Redactie, 10 reacties

Tal van populaire Android-apps bevatten verborgen trackers die worden gebruikt voor gedragsanalyse, locatietracking en gerichte advertenties, zo waarschuwen onderzoekers van het Privacy Lab van de Yale University en de Frans non-profitorganisatie Exodus Privacy.

De trackers draaien in de achtergrond en verzamelen allerlei informatie, die vervolgens wordt doorgestuurd. De onderzoekers spreken zelfs van "clandestiene surveillancesoftware" die actief is zonder dat gebruikers dit weten. The Intercept meldt dat sommige apps wel in de voorwaarden melding van de trackers maken, maar het lastig voor gebruikers is om het monitoren door de trackers en de omvang daarvan vast te stellen. In totaal werden door Exodus Privacy 44 verschillende trackers in meer dan 300 Android-apps in de Google Play Store geïdentificeerd, waaronder Uber, Tinder, Skype, Twitter, Spotify, Snapchat, Tinder, OkCupid, Superbright LED Flashlight, LED Light, Weather Channel, Lyft, Accuweather en Microsoft Outlook.

"Het gebrek aan transparantie over het verzamelen, versturen en verwerken van data via deze trackers is reden voor ernstige privacyzorgen en kan grote veiligheidsgevolgen voor mobiele software hebben die door miljarden mensen wordt gedownload en gebruikt", aldus de onderzoekers. Ze stellen dat er een gehele industrie op deze trackers is gebaseerd en dat apps die op dit moment "schoon" zijn, trackers kunnen bevatten die nog niet zijn geïdentificeerd. Ook kunnen de trackers als updates of in nieuwe versies door de ontwikkelaars worden toegevoegd.

De onderzoekers stellen dat de trackers en de Android-apps waar ze in zitten, net als Google Play, als een soort "black box" fungeren, waardoor het lastig is om ze te identificeren. Het probleem speelt ook bij iOS en andere mobiele platformen, zo waarschuwen ze. Zowel app-ontwikkelaars als Google worden opgeroepen om meer transparantie over het gebruik van trackers te geven. "Android-gebruikers en gebruikers van alle app stores verdienen een betrouwbare keten van softwareontwikkeling, distributie en installatie die geen onbekende of verborgen code van derde partijen bevat", zo stellen de onderzoekers.

Reacties (10)
27-11-2017, 10:53 door Anoniem
Niks te verbergen.
Nothing to see here.
"Iedereen doet het".

“Data is the oil in the machinery here, and I think they’re just trying to find different ways to extract it.”

Tja.
27-11-2017, 10:53 door Anoniem
Ben blij dat ik LineageOS heb geinstalleerd. Hiermee kan ik per app aangeven of ik de app toegang wil geven tot mijn persoonlijke gegevens, zoals mijn lokatiegegevens.
27-11-2017, 11:14 door Anoniem
dit is waarom je ook gewoon beter lineage os kan flashen en exclusief apps installeren uit de f-droid store
27-11-2017, 11:50 door Anoniem
Tja, toen mijn Flashlight internet access vereiste gokte ik dat het geen puur technische noodzaak was om met een cloud te communiceren alvorens een LED aan/uit te kunnen zetten.
27-11-2017, 11:50 door Anoniem
Door Anoniem: dit is waarom je ook gewoon beter lineage os kan flashen en exclusief apps installeren uit de f-droid store
Lineage OS draait maar op een paar telefoons, en in de F-droid store staat niet alles. Gewoon kritisch zijn met wat je uit de playstore download
27-11-2017, 12:00 door Anoniem
Klopt, maar ik ga met Android stoppen. Ik ben geen wandelende informatie- en reclamezuil waar adverteerders voortdurend met hun neus tussen denken te moeten komen.
27-11-2017, 12:35 door Anoniem
Het is verdraaid lastig Wiresharken op een draadloze verbinding naar "niet-jou-router".
27-11-2017, 14:03 door Anoniem
Wat er hier gevonden wordt is inherent aan het monopolistische business model van Google dat op android moeilijk te doorbreken valt. Er zijn wel oplossingen die op alle apps werken, maar die zijn niet toegelaten in de Google Webshop, omdat ze het business model van Google dreigen te verstoren, zoals de app Blokada -> https://github.com/blokadaorg/blokada

Blokada is a free, open source, compact, fast ad blocker for Android that works for all apps and does not require root.
27-11-2017, 21:06 door Anoniem
Tijd dat we allemaal stoppen met Android. Een groot spyware systeem. Zeker nu het alleen heerser is doen ze er niks aan.
28-11-2017, 06:42 door Anoniem
Door Anoniem: Tijd dat we allemaal stoppen met Android. Een groot spyware systeem. Zeker nu het alleen heerser is doen ze er niks aan.

Ik mag hopen dat je weet dat dit OS aleen uitgevonden is met als doel dataverzamelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.