De politie is samen met wetenschappers een grootschalig onderzoek gestart naar de inzet van bodycams door politieagenten. Op verschillende plaatsen in het land maakt de politie gebruik van bodycams. Ze worden onder meer ingezet in het uitgaansleven, bij voetbalwedstrijden en bij evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse. Volgens de politie is er echter nog onvoldoende zicht op de concrete effecten ervan op het politiewerk.
Tijdens het onderzoek wordt er onder andere gekeken naar de preventieve werking, de werking tijdens een incident en het effect op opsporing en vervolging. Ook aspecten als het beheer van de data (beelden) worden meegenomen, evenals de wijze waarop advocaten en rechters omgaan met de camerabeelden. De politie stelt dat de bodycam als uiteindelijk doel heeft om de relatie en het vertrouwen tussen inwoners en de politie te verbeteren.
Politiemedewerkers bepalen in principe zelf wanneer ze de camera aanzetten. Soms gebeurt dit op afstand door de meldkamer en soms staat de camera de hele tijd aan. Agenten moeten omstanders wel laten weten dat de bodycam aan staat, maar hoeven hiervoor geen toestemming te vragen. Een rood lichtje op de camera laat zien dat er opnames worden gemaakt. De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen, aldus de politie.
Alle bodycambeelden en geluidsopnamen vallen onder de Wet politiegegevens. Hierin staat beschreven wat met politiegegevens mag worden gedaan, hoe lang opnames bewaard mogen worden en wanneer ze door wie vernietigd moeten worden. "Beelden worden dus niet zomaar met derden gedeeld, gepubliceerd of op sociale media geplaatst", zo laat de politie weten. Op basis van de resultaten van het onderzoek wordt besloten of en hoe de bodycams in de toekomst gebruikt zullen worden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.