Europol en de FBI hebben in samenwerking met verschillende bedrijven en organisaties vorige week het Andromeda-botnet uit de lucht gehaald, zo laat de Europese opsporingsdienst vandaag weten. De malware, die ook bekend staat als Gamarue, is al jaren actief en besmette een groot aantal computers.
Via de malware hadden criminelen volledige controle over de computers van hun slachtoffers en konden die voor allerlei zaken gebruiken. Een jaar geleden haalden Europol, Eurojust, FBI en de Duitse politie het Avalanche-botnet offline. Dit botnet werd gebruikt voor de verspreiding van allerlei malware, waaronder Andromeda. Informatie die de Duitse autoriteiten via het onderzoek naar het Avalanche-botnet verkregen werd met internationale partners gedeeld, wat uiteindelijk tot het oprollen van het Andromeda-botnet leidde.
Om het botnet uit te schakelen werden meer dan 1500 domeinen in beslag genomen die de Andromeda-malware gebruikte om met besmette machines te communiceren. Vervolgens lieten de autoriteiten deze domeinen naar machines van Microsoft wijzen. Op deze manier maakten de besmette computers verbinding met servers van Microsoft. Volgens de softwaregigant werden gedurende een periode van 48 uur zo'n 2 miljoen unieke ip-adressen uit 223 landen waargenomen van computers die met de Andromeda-malware zijn besmet. Tevens is er een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een verdachte uit Wit-Rusland.
Gelijktijdig hebben de Duitse autoriteiten besloten om het sinkholen van het Avalanche-botnet met een jaar te verlengen. Volgens Europol was deze maatregel nodig, aangezien wereldwijd nog 55 procent van de machines die een jaar geleden met Avalanche was besmet, nog steeds geïnfecteerd is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.