De DigiD-app die halverwege juli van dit jaar werd gelanceerd is 2,2 miljoen keer gebruikt om bij de overheid in te loggen, wat een veiligere manier is dan alleen het gebruik van een gebruikersnaam en wachtwoord, zo meldt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
Knops gaf de cijfers naar aanleiding van een motie waarin de overheid wordt opgeroepen om het inloggen via tweestapsidentificatie binnen het eID-stelsel actief te bevorderen. Veel publieke diensten vragen namelijk alleen een gebruikersnaam en wachtwoord. "In veel gevallen levert dat een lager dan gewenst betrouwbaarheidsniveau op voor de gegevens waartoe toegang wordt verkregen", aldus Knops (pdf).
De lancering van de DigiD-app is één van de manieren waarmee de overheid invulling aan de motie geeft. De app is sinds 17 juli 1,2 miljoen keer gedownload en er is 2,2 miljoen keer mee ingelogd. Sinds 1 november van dit jaar is het daarnaast mogelijk gebruik te maken van DigiD op een hoger betrouwbaarheidsniveau, waarbij iemand zijn DigiD-app versterkt door een extra controle met een identiteitsdocument uit te voeren. Deze verificatie geeft organisaties volgens Knops nog meer zekerheid over wie er inlogt.
Eind dit jaar gaat de RDW deze manier van inloggen verplichten voor het online overschrijven van het kentekenbewijs. En daarna voor het voorgenomen experiment digitaal aanvragen rijbewijs. Met organisaties in de zorgsector wordt afgestemd hoe dit hogere betrouwbaarheidsniveau stapsgewijs in gebruik kan worden genomen. Het kabinet heeft verder wetgeving in voorbereiding (Wet Digitale Overheid) op grond waarvan met ingang van 1 januari 2019 wettelijke regels gelden voor het niveau van betrouwbaarheid dat overheidsorganisaties moeten hanteren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.