image

Ernstig lek in Windows Defender en Security Essentials gedicht

donderdag 7 december 2017, 17:31 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 07-12-2017, 18:30

Microsoft heeft een ernstige kwetsbaarheid in Windows Defender, Security Essentials, Microsoft Forefront en verschillende andere beveiligingsprogramma's gedicht waardoor een aanvaller kwetsbare systemen volledig had kunnen overnemen, zonder enige interactie van gebruikers.

De Microsoft Malware Protection Engine, waar de beveiligingssoftware van Microsoft gebruik van maakt, bleek speciaal geprepareerde bestanden niet goed te scannen, waardoor het geheugen gecorrumpeerd kon raken. In het geval van een succesvolle aanval had een aanvaller willekeurige code met systeemrechten kunnen uitvoeren en zo volledige controle over het systeem kunnen krijgen.

De kwetsbaarheid kon zonder interactie van gebruikers worden uitgebuit. Het versturen van een kwaadaardige e-mailbijlage die automatisch bij binnenkomst wordt gescand was bijvoorbeeld voldoende geweest. De update voor de beveiligingssoftware wordt automatisch binnen 48 uur geïnstalleerd en gebruikers hoeven in principe geen actie te ondernemen, zo laat Microsoft weten.

Reacties (4)
07-12-2017, 23:18 door Anoniem
Zijn ze nu nog niet klaar om deze processen te sandboxen danwel buiten de kernelspace te halen?
08-12-2017, 00:09 door Anoniem
Al bekend sinds 31 juli 2017 volgens CVE registratie.

De verplichte ondersteuning van bestandsformaten is tevens de achilleshiel van alle antivirus producten. Er kan gemakkelijk een fout worden gemaakt in het niet controleren van verwijzingen in het bestandsformat naar onmogelijke plekken, zoals voor of na het bestand. Security professionals moeten daarom een afweging maken tussen de voordelen en nadelen en er ook maatregelen op treffen, zoals het isoleren van email scanners.
08-12-2017, 13:26 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn ze nu nog niet klaar om deze processen te sandboxen danwel buiten de kernelspace te halen?

Net als de meeste andere AV-produkten is Windows Defender al lang geleden in losse sandboxes opgedeeld.
Maar zoals blijkt uit de vele exploits (in IE, Edge, Chrome, Office, Adobe (ook allemaal met losse sandboxes)), is dat een beperkte drempel voor de serieuze exploit-onderzoekers.
08-12-2017, 17:07 door Anoniem
Op de 3 Windows-installaties die ik nog heb (gebruik het zelden, omdat Linux mijn main-OS is) heb ik zeer recentelijk Defender uitgeschakeld en Avast Free geïnstalleerd. Microsoft scoort tot op heden nog steeds zéér slecht als het om virusveiligheid gaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.