image

Apps kunnen gebruikers volgen ook als gps uitgeschakeld staat

vrijdag 8 december 2017, 12:34 door Redactie, 8 reacties

Apps kunnen gebruikers volgen ook als die geen toegang tot gps hebben, zo stellen onderzoekers van Princeton University. Onderzoekers van de universiteit ontwikkelden een app genaamd PinMe die mensen ook zonder gps kan lokaliseren en volgen. PinMe maakt gebruik van informatie die al op de smartphone aanwezig is en, in tegenstelling tot gps, geen permissie vereist om te worden benaderd.

Het gaat om informatie zoals ip-adres, wifi-netwerken, kompasdetails van een gyroscoop, luchtvochtigheid, luchtdruk van een barometer en data van een versnellingsmeter. Door deze gegevens via een aantal algoritmen te verwerken kan bijvoorbeeld worden vastgesteld of iemand per voet, auto, vliegtuig of trein aan het reizen is en kan de route in kaart worden gebracht, terwijl de aanwezigheid van de app nagenoeg onzichtbaar is.

"PinMe demonstreert dat informatie van ogenschijnlijk onschuldige sensoren via machine-learning kan worden misbruikt om gevoelige details over onze levens te achterhalen", zegt hoogleraar Prateek Mittal. De onderzoekers hopen dat sensoren in nieuwe versies van mobiele besturingssystemen beter worden beveiligd en gebruikers sensorgegevens kunnen uitschakelen. Op dit moment is er echter weinig dat gebruikers kunnen doen om zich tegen PinMe-achtige apps te beschermen, aldus de onderzoekers. Ze merken echter op dat software zoals Tor, dat het ware ip-adres van de gebruiker verbergt, het zeer lastig maakt om de locatie van een smartphone te bepalen.

Reacties (8)
08-12-2017, 14:06 door Anoniem
ok dus nu willen alle geneime diensten dit programma gaan gebruiken,dat je nergens meer tegen bewapend bent als je niet gevolgd wil worden.
08-12-2017, 15:00 door Anoniem
De onderzoekers hebben alleen bewezen dat ze bekende locatiebepaling uit de praktijk hebben kunnen reproduceren. Dat er nog geen patent was wil niet zeggen dat dit geen algemene kennis of toepassing heeft. Het is wel zorgwekkend dat dit reproduceren van bekende feiten nodig is om aandacht voor privacy te krijgen. De meeste gebruikers hebben geen interesse in die kennis, het lijkt voordeliger om je te conformeren aan groepsgedrag dan je zorgen te maken om je privacy.

Ik zou van de onderzoekers verwachten dat ze niet het bekende bewezen maar zich meer zouden richten op de waarde van de bescherming die nog rest. Dat is waar de winst valt te behalen in dit onderzoek.
08-12-2017, 17:27 door Anoniem
Op Android 8.0 & 8.1 wordt voor app installatie gevraagd om de, specifiek zo beschreven, permissie 'toegang tot sensoren, omdat dit vroeger default aan stond. "Apps may crash if you do not permit this" o.i.d.'

Goed om te zien dat Andoid hier dus blijkbaar oog voor heeft en de permissie verlening expliciet heeft opgenomen in het permissie model/view.

Als dit de eerste keer is dat hier over wordt gepubliceerd, vraag ik mij of of Android/Google hier al eerder over had onderzocht?
En of dat is naar aanleiding van een actieve aanval, een simulatie, attack modeling, of bijvangst?
Niets over gehoord of gelezen.
08-12-2017, 19:54 door karma4
Door Anoniem: ....
Als dit de eerste keer is dat hier over wordt gepubliceerd, vraag ik mij of of Android/Google hier al eerder over had onderzocht?
...
Hacken = het onverwacht anders gebruiken van beschikbare zaken. Ik zie de verhalen over tracking devices op niet standaard wijze hier al jaren voorbij komen.
Het is inherent aan smartphones ss7.
09-12-2017, 12:30 door Anoniem
Door Anoniem: Het is wel zorgwekkend dat dit reproduceren van bekende feiten nodig is om aandacht voor privacy te krijgen.
Alle boodschappen hebben regelmatige herhaling nodig om te beklijven.

Eens kijken. Ben je wel eens 's avonds bezig met je smartphone of andere beeldschermen terwijl er vaak genoeg gewaarschuwd is dat dat je slaap-waakritme verstoort en slecht is voor je gezondheid? Heb je wel eens achter het stuur een telefoongesprek gevoerd terwijl je kan weten dat iedere wetenschapper die het onderzoekt constateert dat zelfs handsfree bellen zoveel aandacht bij het verkeer weghaalt dat het gevaarlijk is? Drink je wel eens een paar glazen alcohol terwijl bekend is dat dat slecht is voor je gezondheid? Snoep je tussendoor? Voeg je zout toe als je kookt of eet? Eet je genoeg fruit? Beweeg je genoeg? Heb je precies onthouden wat nou wel en wat nou niet in de plasticbak, de glasbak etc. hoort? Heb je alles wat je ooit gehoord hebt over wetten weten te onthouden en pas je het allemaal netjes toe in de situaties waar ze voor gelden?

Als je je even druk maakt kan je eindeloos veel van dit soort dingen waar je eigenlijk rekening mee moet houden ophoesten. Er bestaat geen mens die al die ballen in de lucht weet te houden. Daarom is herhaling nodig.
09-12-2017, 21:00 door Anoniem
Willen we het wiel weer opnieuw uitvinden?

Een smartphone is ontworpen om uw privacy te omzeilen
en u overal en altijd te volgen voor welk commercieel of overheidsdoel dan ook.

Als u dit niet begrijpt wil ik het nog wel eens een keer herhalen:

"Een smartphone is ontworpen om uw privacy te omzeilen
en u overal en altijd te volgen voor welk commercieel of overheidsdoel dan ook".

Beklijft het nu of hebt u het nog niet door of twijfelt u er nog aan?

Hoeveel keer moet dit herhaald worden eer dit eerder blijft hangen dan -
"Het is makkelijk en handig en ja, ik denk dat ik de risico's besef -
dus doe ik niets als ik de gevolgen niet direct voel".

En als de mens niet direct de zichtbare gevolgen ervaart, reageert hij hier niet of veel te laat op.
Hij reageert slechts waarvoor hij vreest en dat zelden op komt dagen....

Dus 'privacy intrusion' wordt niet zichtbaar gemaakt aan de mens.
Waarop niet? Juist hierom!
09-12-2017, 23:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het is wel zorgwekkend dat dit reproduceren van bekende feiten nodig is om aandacht voor privacy te krijgen.
Alle boodschappen hebben regelmatige herhaling nodig om te beklijven.

en verder bestaat de wereld niet alleen uit ouwe lullen die alles al tig keer hebben gezien en weten dat alles vroeger beter was.
10-12-2017, 13:40 door Anoniem
Stukje zelf ontkenning is de beste zelfverdediging, denkt men.

Maar met een totaal vervaagd privacybegrip en soms al bijna niet meer bestaand,
zoals in "Murica", ons aller grote voorbeeld, leef je toch veel fijner?

Weg nog met dat lastige net equality. Waar bestaat je wereld dan nog uit?

Mee glurende commercie of mee glurende overheid?

Ik ben een product en dat ben ik over de hele breedte, punt uit. Fijn toch?

Ik gun het je jeugdige ziel, ik gun het je van harte....omarm het maar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.