image

Site NL-Alert onbereikbaar na uitzenden landelijk controlebericht

donderdag 21 december 2017, 10:45 door Redactie, 6 reacties

De website van NL-Alert was enige minuten onbereikbaar nadat de overheid eerder deze maand een landelijk controlebericht verstuurde, zo laat de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten. Twee keer per jaar wordt er door de overheid een NL-Alert controlebericht uitgezonden.

In het bericht staat dat er meer informatie op www.nl-alert.nl is te vinden. Dit domein wijst naar crisis.nl/alert. Volgens de NCTV besloten veel mensen na het ontvangen van het controlebericht om 12:00 uur om tegelijkertijd de website te bezoeken, waardoor die enkele minuten onbereikbaar was. De oorzaak hiervan wordt nader onderzocht. "Een van de redenen voor het uitzenden van een NL-Alert controlebericht is dat dit soort uitzonderlijke situaties in beeld komen, en niet tijdens de inzet van crisis.nl bij een echte noodsituatie", aldus de NCTV.

Het controlebericht van 4 december is door ongeveer 10,2 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen, wat 69 procent van de bevolking is. Bij het controlebericht van 3 juli ging het nog om 9,2 miljoen mensen. De NCTV stelt dat uit onderzoek blijkt dat veel mensen bereid zijn om een NL-Alert door te geven aan anderen. Daardoor zou het bericht van eerder deze maand in totaal 11,4 miljoen mensen hebben bereikt. In juli zouden in totaal 10,8 miljoen mensen het bericht hebben ontvangen. Via NL-Alert kan de overheid in noodgevallen waarschuwingen versturen.

Reacties (6)
21-12-2017, 13:28 door Anoniem
Operatie geslaagd, patient overleden XD
Goed dat dit naar voren is gekomen.
21-12-2017, 15:20 door Anoniem
Dat krijg je natuurlijk met die smartphones waarin een link in een ontvangen bericht meteen kan worden aangetikt,
als het een actie zoals overtikken zou vergen zou het probleem veel minder zijn.
Vroeger noemden ze dit "het slashdot effect".
21-12-2017, 17:16 door Briolet
Door Anoniem: Dat krijg je natuurlijk met die smartphones waarin een link in een ontvangen bericht meteen kan worden aangetikt,

Maar dat is toch ook de bedoeling van zo'n bericht. Er wordt een ramp aangekondigd, dus wil je hierover ook direct meer weten. Een website met zulke vitale informatie moet deze drukte aankunnen. Bij een echte ramp zal er nog meer op die link geklikt worden. Wat dat betreft is zo'n test toch goed.
21-12-2017, 18:23 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Dat krijg je natuurlijk met die smartphones waarin een link in een ontvangen bericht meteen kan worden aangetikt,

Maar dat is toch ook de bedoeling van zo'n bericht. Er wordt een ramp aangekondigd, dus wil je hierover ook direct meer weten. Een website met zulke vitale informatie moet deze drukte aankunnen. Bij een echte ramp zal er nog meer op die link geklikt worden. Wat dat betreft is zo'n test toch goed.
Normaal zal een ramp die via dit systeem wordt aangekondigd zelden landelijk zijn. Dan is het aantal aanklikkers dus ook
meteen veel minder (immers minder mensen ontvangen die alert).

Er blijft natuurlijk altijd sprake van een load piek. Die zou verkleind kunnen worden door niet zo'n uitgebreide pagina als
1e landing site te gebruiken maar gewoon 1 HTML file met wat embedded style en geen javascript, clicktrackers, etc.
Op die pagina kun je dan altijd links plaatsen naar diverse plekken waar meer info op een visueel aantrekkelijker manier
getoond wordt.

Of het handig is om dit soort sites "in de Microsoft cloud" the plaatsen daarover kun je natuurlijk van opinie verschillen.
Aan de ene kant zit er wellicht een hoop schaalbaarheid achter die je zelf moeilijker zou kunnen regelen (hoewel die
kennelijk niet snel genoeg aanspreekt, blijkt uit de test), aan de andere kant zou je toch als overheid dit soort dingen
zelf in de hand willen hebben en niet afhankelijk willen zijn van een externe Amerikaanse partij. Maar dat is natuurlijk
een gevoelskwestie, ze hebben ongetwijfeld allerlei "papier" liggen waaruit blijkt dat dit geen probleem is.
(en wat niet meer waard is dan 10ct de kilo als de nood aan de man komt!)
21-12-2017, 21:45 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Dat krijg je natuurlijk met die smartphones waarin een link in een ontvangen bericht meteen kan worden aangetikt,

Maar dat is toch ook de bedoeling van zo'n bericht. Er wordt een ramp aangekondigd, dus wil je hierover ook direct meer weten.
Verkeerde samenvatting met teveel goedgelovigheid.
Ook al doet de overheid voorkomen dat ze alles weet met big data in de hand, helaas, de overheid kan geen toekomst voorspellen.

NL alert is niet bedoeld voor het aankondigen van rampen.
Die kennis heeft ze niet en zal ze ook nooit hebben.
Tenzij ze zelf een ramp in de planning heeft om te veroorzaken, de planning niet meer kan stoppen en on daar vervolgens dan maar voor gaat waarschuwen.
Of dat er kernraketten onderweg zijn die binnen 10 minuten ontploffen, maar dan heeft waarschuwen ook niet heel veel zin meer.
Tsunami onderweg? Nou misschien beter rennen dan websites bezoeken.

Daarnaast staat mij bij dat als er echt grote stront aan de bevolkingsknikker is, alleen de elite wordt gewaarschuwd en gered.
Voor de rest, het voetvolk plebs is er geen ruimte en plaats. De waarheid is dat niet iedereen gered kan worden en dat is dan ook helemaal geen doel.

Dit hele project is een speeltje dat slechts is ingegeven door een bezuinigingsmaatregel en te groot enthousiasme van een paar ambtenaren over techniek, lekker gemaakt door veelbelovende folders vanuit het bedrijfsleven; "Meer rendement en innovatief!".
Nee dus, die toeters werkten goed, zijn meestal overal te horen, al waren naar mijn ervaring de oude ervoor beter te horen.
Wie geen smartphone heeft, of geen verbinding of bereik heeft telt niet mee en is de lul in dit nieuwe systeem.
De smartphone cultiveren en centraal stellen in het leven van alle burgers heeft een zeer doordacht doel.
Wordt verkocht as handig maar zit in het hoekje brood en spelen voor het volk (met als extra handig voor de overheid en het bedrijfsleven zelf).

Rampen aankondigen, hah, ja dit hele project is een aangekondigde (ict) ramp.
De zoveelste op rij.

Wat zou er gebeuren als we met zijn allen 112 gaan bellen?
Wisten ze zeker ook niet, nog druk de steentjes recht aan net leggen waarschijnlijk, en gaan ze uitzoeken als het op straat ligt als oeps feitje.
22-12-2017, 08:30 door linuxpro
Na al die jaren en miljoenen nog steeds geen piek aan kunnen.. bravo! U bent geslaagd voor uw diploma incompetentie
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.