Door Anoniem: Het is inderdaad een security nightmare want koppel dit aan de ME interface van Intel en de PSP interface van AMD dan weet je eigenlijk wel dat jouw pc zomaar jouw pc niet meer kan zijn. En daar kun je helemaal niets tegen doen behalve volledig offline gaan. Ik vraag me trouwens wel af hoe het zit als je VNC via een Raspberry PI het internet opgaat, hoe kwetsbaar ben je dan nog? De RPI is niet kwetsbaar voor de bugs maar is helaas wel bagger traag. Beetje downloaden en Netflix streamen zal zeker niet gaan lukken. Bankzaken daarentegen wel.
Het is al meer dan een jaar een 'Security Nightmare', waar de hardware- en software fabrikanten allang van op de hoogte waren.
Men heeft er alles aan gedaan om de lekken te dichten, maar het blijkt niet mogelijk en heeft vastgesteld dat elke hardware die de consument bezit, ongeacht welke OS en/of software pakketen al geinfecteerd is.
Als je alles hebt gevolgd en het nieuws hier leest, dan kan men een patroon en/of verband zien.
Wat is nu het geval...een van de grootste chipfabrikanten, die onder allerlei verschillende namen en aan alle hardware fabrikanten, de 'communicatie chip' levert.
Dus de chip die verbinding heeft met alle interne onderdelen, zoals je CPU, HDD, Bluetooth, WiFi, USB, BIOS enz..enz.. en de verbinding met de buitenwereld maakt, blijkt enorm lek te zijn en ondanks een update/patch niet te dichten is.
En we hebben het niet alleen over pc's en smartphones, maar tevens routers, modems, tablets, gameconsoles, smart tv, domotica enz..
Ik kan uitgebreid gaan uitleggen, hoe men dit oude trucje flikt, dat is onbegonnen werk.
Maar het ligt niet alleen aan die chip, maar het is een samenspel van allerlei factoren en kennis van de gebruiker.
Gezien de meeste gebruikers, maar van alles op hun systemen installeren, is het overzicht ver te zoeken, is men volledig de controle kwijt en weet absoluut niet wat er allemaal op de achtergrond gebeurd.
Hier kunnen de meeste gebruikers niets aan doen, doordat de ontwikkeling zo snel gaat en er teveel van de gebruiker wordt gevraagd.
Gebrek aan kennis, maar dit geldt ook voor de fabrikanten en dienstverleners, zoals Google, Android, Apple, Adobe, Twitter en Facebook bv...want een progje of platform ontwikkelen en up to date houden was geen probleem.
Nu staat de 'veiligheid' en 'betrouwbaarheid' boven aan het lijstje en vallen er veel door de mand, dat men de kennis, mankracht en financiele middelen er niet voor heeft.
En roept men hulp in van het aller grootste IT bedrijf ter wereld en die helpen al decenia iedereen. Nu helemaal.
Nou vraag men zich af, hoe ik dat weet...Nou, Wij...Een groep bevriende hoogleraren en studenten van de UT en ik vrijwillig, volgen deze 'hackers' al meer dan een jaar...
Men weet nog half niet wat er ons allemaal te wachten staat...
Maar samen staan we sterk..;-)