Bijna 2.000 Nederlanders zijn vorig jaar voor 7 miljoen euro opgelicht door criminelen die zich als medewerkers van Microsoft voordeden, zo laat de politie vandaag weten. In 2016 werden iets meer dan 1100 Nederlanders slachtoffer. Vorig week meldde de Fraudehelpdesk nog dat er vorig jaar 229 Nederlanders melding bij de organisatie hadden gedaan en in totaal voor 725.000 euro waren opgelicht.
Het ging hier echter alleen om meldingen bij de Fraudehelpdesk. Bij de politie deden bijna 2.000 slachtoffers aangifte. 70 procent hiervan is ouder dan 50 jaar. De schade bedroeg in totaal 7 miljoen euro, met een gemiddeld schadebedrag van 4.000 euro, zo meldt de politie. Eén slachtoffer werd voor maar liefst 98.000 euro gedupeerd. "Nep-helpdeskmedewerkers die zeggen dat ze van Microsoft zijn, waren de afgelopen jaren heel actief in diverse landen. Het lukt ze regelmatig om mensen veel geld afhandig te maken. Het is belangrijk om te weten dat Microsoft nooit uit zichzelf contact met klanten zoekt", aldus de politie.
De oplichters bellen mensen en stellen dat er problemen met hun computer zijn. Vervolgens probeert de oplichter het slachtoffer zo ver te krijgen dat hij software downloadt waarmee de oplichter zijn computer kan overnemen. Zodra de oplichter toegang tot de computer heeft laat die allerlei schermen zien waaruit zou blijken dat de computer met malware is besmet. Voor het oplossen van de zogenaamde infectie moet het slachtoffer betalen.
Tegenwoordig gaan de oplichters geraffineerder te werk waardoor de schade voor slachtoffers veel groter is geworden. Voorheen vroegen de oplichters aan slachtoffers om een bedrag te betalen voor de geleverde diensten. Daarbij waren de bellers afhankelijk van wat hun doelwit wilde betalen. Dit komt nog steeds voor, maar tegenwoordig zorgen de oplichters er ook voor dat ze toegang krijgen tot de rekening van hun slachtoffers. Zodra die zijn ingelogd op internetbankieren wordt er geld van de rekening gestolen.
Volgens de politie is deze vorm van cybercrime relatief moeilijk te bestrijden. "Deze criminaliteit gaat namelijk over landsgrenzen heen. De servers en ip-adressen waarmee de oplichters werken, zijn moeilijk te vinden en veranderen ook regelmatig. De criminelen zijn daardoor moeilijk te traceren." De afgelopen weken zijn mensen voor 38.000 en 98.000 euro slachtoffer geworden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.