Ik denk niet dat iemand buiten HP zicht heeft op wat HP wel en niet gaat doen, buiten wat ze bekend hebben gemaakt en zo te zien al door je is uitgezocht.
Bedenk dat wat je van de BIOS verwacht een microcode-update is, dat is iets dat in de CPU zelf wordt geladen en dat kan ook vanuit het besturingssysteem gebeuren, dat hoeft niet per se vanuit de BIOS. Intel heeft de microcode-wijziging die ze voor Spectre hadden gemaakt teruggetrokken, die leidde tot reboots en andere problemen.
Als je een besturingssysteem en applicaties gebruikt die nog ondersteund worden door de leverancier denk ik dat je gewoon langs die weg de updates binnen gaat krijgen die nodig zijn om het probleem te verhelpen, of dat nou via microcode of software of een combinatie van de twee gebeurt.
Als je toch zelf met microcode aan de gang wilt lijken daar mogelijkheden voor te zijn. Ik vond bijvoorbeeld vrij makkelijk het volgende verhaal via de zoekopdracht "microcode update windows":
http://forum.notebookreview.com/threads/how-to-update-microcode-from-windows.787152/Maar je moet goed beseffen dat de Meltdown/Spectre-problemen niet met alleen nieuwe microcode verholpen zijn, er zijn ook wijzigingen in software nodig. Zorg dus dat je je besturingssysteem en andere software up-to-date houdt en niet door blijft werken met software die niet meer van updates wordt voorzien.
Als je kijkt naar de discussies over dit onderwerp die door Linux-kernelontwikkelaars worden gevoerd (inclusief iemand van Intel die weet waar hij over praat) dan lijkt het er trouwens op dat het probleem in belangrijke mate, misschien wel volledig, in software opgelost kan worden, en op manieren die niet de performanceproblemen hebben die de microcode-update van Intel heeft. Je kan er gif op innemen dat bij Microsoft en Apple hetzelfde soort discussies gevoerd wordt, daar gebeurt het alleen achter gesloten deuren.
Niemand kan voorspellen wat nou precies de uitkomst van dit alles gaat zijn, het is een situatie die zich nog aan het ontwikkelen is. Die onzekerheid hebben we op dit moment helaas, en het beste wat je kan doen is zorgen dat je je besturingssysteem en applicaties (met je webbrowser voorop, denk ik) up-to-date houdt, niet in paniek raken erover en berichtgeving over hoe het zich ontwikkelt in de gaten houden. Het is even niet anders dan het is en voor een gewone bezitter van een laptop of pc valt er niets te forceren dat niet door de deskundigen die aan oplossingen werken wordt uitgerold. En die oplossingen ga je via je normale update-mechanismes binnen krijgen.