Naast een test met virusscanners voor Windows heeft het Duitse testlab AV-Test deze week ook een test met anti-virussoftware voor macOS online gezet. Daarbij werd zowel met malware voor macOS als Windows getest, waarbij opvalt dat het aantal malware-exemplaren voor Windows veel groter is dan dat voor macOS. Voor de Mac werd er met 500 malware-exemplaren van de afgelopen 4 maanden getest, tegenover 5.000 exemplaren voor Windows. Daarnaast werd ook nog de detectie van 700 "potentieel ongewenste applicaties" getest.
Naast de detectie van malware en potentieel ongewenste applicaties keek AV-Test ook naar de systeembelasting van anti-virusproducten en het aantal false positives. In deze gevallen beschouwt de virusscanner schone software als malware. Voor de test werd er met 9 anti-virusproducten voor eindgebruikers en 4 zakelijke oplossingen gewerkt. Negen van de dertien producten weten 100 procent van alle Mac-malware te detecteren. Intego en McAfee zetten een score van meer dan 99 procent neer. F-Secure eindigt op de één na laatste plek met 93,8 procent. Comodo Antivirus valt in negatieve zin op met een score van 38,1 procent.
De detectie van Windows-malware gaat de virusscanners slechter af. F-Secure, Intego en SentinelOne weten elk minder dan 6 procent van de malware te detecteren. Op het gebied van potentieel ongewenste software doen de anti-virusproducten het beter. Tien producten detecteren meer dan 90 procent. Alleen Comodo (>75 procent), F-Secure (>1 procent) en Kaspersky Lab (>40 procent) scoren beduidend lager. Hoewel Windows-malware geen bedreiging voor Mac-gebruikers vormt, kan dergelijke malware zich wel op de Mac verbergen, aldus AV-Test. Ook kunnen Mac-gebruikers dergelijke malware via malware en gemengde netwerken tegenkomen.
Om de systeembelasting te beoordelen werd gekeken naar het downloaden van applicaties en kopiëren van 27GB aan bestanden, alsmede het schrijven van willekeurige bestanden en berekenen van md5-checksums. Een systeem zonder anti-virus had voor het downloaden en kopiëren van de bestanden 203 seconden nodig. Symantec, Kaspersky Lab, Trend Micro, SentinelOne en McAfee vertragen het systeem met slechts één of twee seconde. Dat is een ander verhaal met Intego en Avast, die ervoor zorgen dat het kopiëren en downloaden respectievelijk 35 en 73 seconden langer duurt. Op het onderdeel false positives gaat geen enkel product de fout in. Uiteindelijk worden alle producten door AV-Test gecertificeerd, behalve Comodo.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.