Nu maar even via mijn reguliere account (die van 10:31 en 13:58 waren ook al van mij). Ik zal het één keer helemaal uitspitten en dan laat ik het verder rusten.
Door Anoniem: De zgn ict-deskundigen die Rianne bekritiseren luisteren niet wat zij heeft gezegd. Zij heeft gezegd dat de ddos-aanval een voorbode KAN zijn op een tweede aanval.
Ik luister wel degelijk goed naar haar. Luister het anders zelf nog even na op
https://www.youtube.com/watch?v=V8D0bv17Ies. Ze geeft in haar kortstondige theatervoorstelling iets anders aan dan dat de DDoS aanvallen een voorbode KUNNEN zijn op een tweede aanval. Ze zegt namelijk ook (ik probeer haar gehakkel zo goed als mogelijk te verwoorden):
01:44. Dit is een vooraanval van iets groots dat gaat komen. En wat gaat dan komen? We hebben nu recent, de afgelopen dagen, [...], hebben we mee te maken gehad, daar hebben we hetzelfde patroon gezien in de VS, dat ze dus ook deze testaanvallen hebben uitgevoerd. En nu hebben diverse geldautomaten geld uitgespuugd op bepaalde tijdstippen en geldezels hebben dat geld opgehaald.
02:18 Dus uiteindelijk is dit een voorbode voor wel degelijk geld, fysiek geld, uit de geldautomaten te krijgen?
Haar antwoord: Ja.
Ze refereert misschien naar
jackpotting (
https://www.reuters.com/article/us-cyber-atms-usa/atm-makers-warn-of-jackpotting-hacks-on-u-s-machines-idUSKBN1FG0WU. Daarbij is echter geen sprake van DDoS aanvallen; de modus operandi is totaal anders. Nergens blijkt dat dit testaanvallen zijn voor jackpotting. Een ongefundeerde argumentatie die ze hier voert.
Door Anoniem: Dat mobiele-bankieren voor internet niet veilig kan zijn, daar kan jij zelf een percentage aan geven.
Nee, dat kan ik niet, zelfs niet als security expert. Ik krijg namelijk geen inzage in de maatregelen die de banken hebben getroffen om het risico op verlies te minimaliseren. Het enige dat ik kan doen is aan de kant van mijn device maatregelen treffen, alsmede er voor zorgen dat ik zelf niet al te gekke dingen doe met mijn mobiel. Dat zegt echter weinig. Wat ik wel weet is dat mobiel bankieren apps veelal niet onveiliger zijn dan internetbankieren via een browser. Er zit namelijk veel meer logica en beveiliging in de app dan in een huis-tuin-en-keuken browser. Velen weten dat. Rian helaas niet.
Door Anoniem: Wie en welk security-bedrijf beweert als jij online bent 100 % veilig te zijn? Zeker de zgn. ict-deskundigen die haar bekritiseren? Dan zijn ze grote leugenaars.
Geen enkele. Niemand beweert dat, en het is ook niet als stelling naar voren gekomen in haar sketch bij de NOS. Maar dat is het punt helemaal niet. Niemand heeft beweerd dat mensen online 100% veilig zijn, of dat 100% veiligheid is te garanderen. Iemand met verstand van zaken zal dat nooit beweren. Ik begrijp je punt niet.
Door Anoniem: Dat heeft zij ook aangegeven dat 100% beveiliging nooit bestaat en zal ook nooit bestaan.
Niet letterlijk, maar daar heeft ze in ieder geval een punt. Een van de weinige. Ze zegt op 03:02 "Op dit moment is het gevaar er nog niet, maar dat wil niet zeggen dat dat gevaar niet gaat komen." Feitelijk klopt het.
Door Anoniem:Zelfs het internetbankieren, want weet dat er in NL een bank is die alleen maar username en password gebruikt voor inzage. Kan je nagaan hoe het zit met de security. Rianne heeft gelijk
Rianne heeft gelijk als ze zegt dat 100% veiligheid online niet bestaat. En dat is dan ook het enige waar ze gelijk in heeft. Want lacht u even mee (als aanvulling op de punten die al aan bod zijn gekomen op
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2214745-deskundigen-over-nieuwsuur-uitzending-ddos-aanval.html, zoals de vraagtekens bij de term "smart blockchain"):
(1) 00:51. Je kunt nooit met zekerheid zeggen wie erachter zit, maar je zag dat er codes bij banken binnen zaten, Russische en Iraanse codes. En Noord-Korea. Dus er wordt gedacht aan hackersgroepen uit die drie landen.
Huh? We hebben het over DDoS aanvallen, niet over APTs op basis van code die is gevonden in bancaire systemen. Totaal andere casus, totaal andere problematiek. Hoe trek ik er iets bij dat totaal niet relevant is voor de huidige problematiek? Nou, zo dus.
(2) 02:34. Maar wat natuurlijk ook een andere mogelijkheid is, dat ze de controle krijgen over het SWIFT systeem.
Met "ze" bedoelt ze denk ik "ze Russians". Maar nee Rian, DDoS staat los van het toegang krijgen tot het SWIFT systeem. We hebben het niet over het omzeilen van applicatieve maatregelen, maar over het genereren van zoveel verkeer dat de dienstverlening wordt ontregeld. Wederom: andere casus, andere problematiek.
(3) 03:29. Ga voor mij eens op zoek naar een beveiligingsbedrijf die de garantie afgeeft dat mijn multinational voor 97% cyberveilig is. Ik heb het bedrijf nog niet gevonden. Er is geen enkel cybersecurity bedrijf dat de garantie geeft dat ze het ook echt cyberdicht maken.
Nee, natuurlijk gaat een securitybedrijf dat niet garanderen, al is het alleen maar omdat die 97% nergens op slaat (97% van wat?), "cybersecurity" en "cyberdicht" niet logisch eenduidig gedefinieerd zijn, het niet meerbaar is en niet objectief is vast te stellen. Het is typisch zo'n manager-uitspraak die complex risk management in een cijfertje wil vatten. Je hebt bij een multinational te maken met duizenden systemen, duizenden softwarepakketten, duizenden netwerkkoppelingen, incapabele beheerders, slechte documentatie, permanente changes die van de ene op de andere dag een krater van een lek kunnen veroorzaken, software die niet te updaten is vanwege samenwerking met legacy systemen die niet uit mogen, noem maar op. Maar het mooie is: het is een niet-relevante anecdote voor de DDoS aanvallen waar we mee te maken hebben. Het gaat niet over maatregelen tegen hacken of over x% zekerheid dat hackers niet binnen kunnen komen, het gaat om anti-DDoS maatregelen zoals Akamai e.d. aanbiedt.
(4) 04:36. Als ik in zou loggen bij een bank zou ik het al doen via...je kunt tegenwoordig inloggen of via VPN of via de beveiligde modus.
04:48. Dat zou ik niet via de mobiele telefoon doen, want de mobiele telefoons, die zijn gewoon heel gemakkelijk te hacken.
Ten eerste is die "VPN of beveiligde modus" een standaard voorbeeld van een "false dichotomy". Er zijn nog wel meer keuzes. Daarnaast beveiligt een VPN niet tegen een slecht beveiligde PC, dus die VPN draagt nauwelijks tot niets bij aan de veiligheid van internetbankieren via je PC. En dat mobiele telefoons makkelijk te hacken zijn (in vergelijk met werkstations met VPN's?), daar zou ik mijn handen niet voor in het vuur durven steken.
Tenslotte eindigt de nieuwslezeres nog met "lange, ingewikkelde wachtwoorden". Rian zei helemaal geen "ingewikkelde", dus dat is gewoon vooraf ingestudeerd. Ze was het schijnbaar vergeten te zeggen door alle emotie, en dan zegt de nieuwslezer het maar voor.
Al met al een tenenkrommend slecht interview van een lege huls op cyber security gebied die eerst les moet nemen in mediaoptredens, want wat was dit hemeltergend slecht.