De politie heeft vorig jaar minder aangiften van internetoplichting ontvangen dan het jaar daarvoor, zo is vandaag bekendgemaakt. Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) kwamen in 2017 ruim 38.000 aangiften binnen. Dat zijn er circa achtduizend minder dan in 2016.
Gemiddeld gaat het om 105 aangiften per dag die de politie doorstuurde naar het LMIO, dat verder onderzoek instelt. Ruim 5400 keer werd een aangifte ingetrokken, bijvoorbeeld omdat de goederen met vertraging alsnog bij de koper terechtkwamen. In 8700 gevallen betrof het op zichzelf staande aangiften, waarbij het volgens de politie onduidelijk was of het ging om een civielrechtelijke wanprestatie of strafrechtelijke oplichting.
Uit onderzoek naar betalingen aan de verdachten blijkt dat bijna de helft (47 procent) van de benadeelden aangifte doet van oplichting. Dat percentage is al jarenlang stabiel. Omdat niet alleen het aantal aangiften, maar ook het aantal bijschrijvingen op rekeningen van verdachten daalde, gaat de politie er niet vanuit dat de aangiftebereidheid is afgenomen. Slachtoffers die aangifte deden werden voor gemiddeld bijna 200 euro opgelicht.
Vorig jaar was er wel een stijging van het aantal malafide webshops. Het gaat onder andere om kopieën van bestaande websites. Verder meldt de politie dat fraudeurs massaal vrijgekomen Nederlandse domeinnamen opkopen en daar nepsites aan hangen. De politie heeft in 2017 in 438 gevallen een interventie gepleegd ten aanzien van malafide websites, tegen slechts 35 het jaar daarvoor. Het kan dan zijn dat betalingen worden geblokkeerd of de webwinkel offline wordt gehaald.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.