De populaire vpn-dienst Hotspot Shield ontkent dat een kwetsbaarheid ervoor zorgt dat het echte ip-adres van gebruikers kan lekken. Onderzoeker PaulosYibelo maakte vorige week een beveiligingslek bekend waardoor het mogelijk zou zijn om allerlei informatie over Hotspot Shield-gebruikers te achterhalen, waaronder hun ip-adres. Omdat de vpn-provider naar eigen zeggen niet reageerde besloot Yibelo de details openbaar te maken zonder dat het probleem is gepatcht.
Hotspot Shield claimt 500 miljoen gebruikers wereldwijd te hebben en zorgt ervoor dat het verkeer van gebruikers via een beveiligde vpn-tunnel loopt. Daardoor kunnen bijvoorbeeld internetproviders niet zien welke websites hun abonnees bezoeken en is het mogelijk om bepaalde websites die in een land worden geblokkeerd toch te bezoeken. Yibelo stelt dat een kwaadaardige website met de lokale webserver van Hotspot Shield op het systeem van de gebruiker kan communiceren en zo allerlei gegevens kan opvragen.
De website ZDNet bevestigt dat het met de proof-of-concept van Yibelo mogelijk is om de naam van het wifi-netwerk van een gebruiker te achterhalen. "Door informatie zoals de naam van het wifi-netwerk prijs te geven kan een aanvaller lokaliseren waar het slachtoffer zich bevindt", aldus de onderzoeker. Die stelt dat in bepaalde gevallen het ook mogelijk is om het echte ip-adres van het slachtoffer te zien, maar dat ontkent Hotspot Shield. Volgens de vpn-dienst zorgt de kwetsbaarheid ervoor dat "generieke informatie zoals het land van de gebruiker" kan lekken, maar geen ip-adres of andere persoonlijke informatie. Deze week zal Hotspot Shield een update uitrollen om het informatielek te verhelpen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.