Door Anoniem: Door Aha: Nou nou, ik moet zeggen dat ik hierdoor wel he-le-maal op de Privacy Tilt ben geslagen!!
G..dallemachtig, dit is van de gekke; helemaal van de pot gerukt daar bij Canonical!
Wat wil Ubuntu nu allemaal van mij weten?
Oei oei!...................
Flavour: X
{Oei oei!...................}
{Oei oei!...................}
{Oei oei!...................}
{Oei oei!...................}
Waarschijnlijk heb ik nu mijn digitale doodvonnis getekend door deze uiterst gevoeilige data hier op Security.nl prijs te geven.... Xubuntu zal ik nooit meer gebruiken. (snif snik)
Doodvonnis,
Dat kunnen we niet garanderen maar het digitale profielzicht groeit wel.
1 + 1 = 3
De discussie binnen de privacy en security community, waarvan je overigens als bezoeker deels deel uitmaakt, is onder andere dat je bij security en privacy "data" niet moet zien als een berg van verzamelde gescheiden eenheden moet zien die op zichzelf niets betekenen maar je moet realiseren wat dat gezamenlijk gecombineerd kan betekenen voor jouw privacy en security.
Wat je nu post lijkt onbelangrijke data.
Die data lijken op zichzelf te staan net zo zogenaamd onbetekenend als al die andere data die je al op dit forum hebt gezet.
We weten al veel meer over de diverse systemen die je gebruikt, de software die je gebruikt en van sommige systemen heb je al screenshots gedeeld met onder andere je taakbalk en desktop omgeving om een idee te geven van nog meer.
Een vlokje maakt geen sneeuwbui, maar allemaal tezamen wel.
Een stevige sneeuwbui wordt een sneeuwberg, en als die berg maar groeit en groeit loop je de kans dat de voordeur wordt geblokkeerd.
Wat je nu doet is roepen bij het eerste vlokje sneeuw dat er geen sneeuwbui is en dat de berg er niet komt.
Je negeert daarmee wel de kans en de mogelijkheid dat er een sneeuwbui komt, velen houden daar wel rekening mee in deze barre winterse tijden van privacy en security.
Dit soort gedrag kan je naief noemen, of optimistisch, maar er klakkeloos vanuit gaan dat er geen bui ontstaat is misschien niet de beste defence en voorbereiding.
Wat je digitaal weggeeft ben je voorgoed kwijt en je weet niet of die kennis bij andere zich op een goed (fout) moment zich tegen je keert, je weet dus niet of er toch die zware bui op komst is en je ondersneeuwt.
Als ik als Ubuntu maximale winst wil hebben uit datakennis heb ik data nodig.
Als ik jou digitaal wil laten ondersneeuwen heb ik data nodig.
Data verzameling door misbruikers gaat niet in 1 keer maar in vele kleine stapjes, hoe meer je klakkeloos weggeeft hoe makkelijker je het die ander maakt.
Het ligt niet in de verwachting dat er iets fout gaat omdat we allemaal superaardig zijn maar als er iemand ahummetje digitaal dwars wil zitten of zelfs hacken is het mooi meegenomen om te weten op welke systemen zij zich moet richten, versie nummers zijn daarbij ideaal zoeken in de cve list, nu nog dat email adres om te phishen.
Digitale online hygiene door zorgvuldig met data om te gaan is dus heel belangrijk ook als je je niet voor kan stellen wat een ander daar nou aan zou hebben, dat verzint die ander wel voor je. En als je daar dan door schade en schande achter komt ben je te laat.
Daarom uit preventie en piëteit je hele tekst maar niet gequotet en gelakt met {Oei oei!...................} dan kan je je nog bedenken.
:)
Oh, je hebt zeker een helder punt!
Het lekken van afzonderlijke op het oog ongelinkte data die uiteindelijk een gevreesde bruikbare Meta-Data strain vormt is natuurlijk een bedreiging.
Maar het is het al of niet aanwezig zijn van gaten in die Strains en dan nog of zij van significant belang zijn om de Strain een ingang te laten zijn naar iemands privé gegevens, wat veroorzaakt of de data compromiloos is te gebruiken; waarmee ik de nadruk leg op
met criminele of politieke intentie misbruiken.Op dat laatste kom ik zodadelijk terug.
Als je data die een bres kan slaan in je anonimiteit ook nog eens te graai gooit op sociale media (ik doel hier dus op een en-en situatie) en daarbij bovendien alles m.b.t. hard-en software configuratie versloft in combinatie met een statisch IP-adres in open-Wifi! waardoor geo-localisering wel heel aannemelijk wordt, en daarnaast raakklikt op elke http-pagina die nog steeds SSL-3 (Heart-Bleed) ondersteunt – ze zijn er nog, en even ademhalen…….àlle email klakkeloos vertrouwd: ja dan krijgen de 1984’ers de wind in de rug.
Maar allemachting: Het is me nogal een gaarbak aan vereiste voorwaarden die moet leiden tot ellende in de eerste graad: een te misbruiken Meta-Data strain bijvoorbeeld: identiteitsdiefstal/misbruik als ergste ‘Breach’.
Maar is het nu ècht allemaal gericht op misbruik? Moet ik me nu echt gaan gedragen als een het autisme spectrum te verwijten Homo Sapiens die tengevolge van deze ‘aandoening’ vanuit introspectie àlles meer wantrouwt dan het gemiddelde wantrouwen vereist en dientengevolge van belang is om zo veilig mogelijk in deze samenleving te existeren? Neen.
Ik doe dat niet want ik houd voldoende afgeschermd. Een voorbeeld: Social Media is voor mij van 0 of generlei actieve waarde. Bijvoorbeeld: Facebook=datagraaier en Linkedin=datagraaier bouwt van mijn ‘digitale identiteit’ slechts een erg brakke Meta-Data strain want ik blokkeer deze beiden zoveel mogelijk (no-script/block-site/uBlock)
Natuurlijk: de menselijke maat die je is gegeven speelt een scherpe rol mee in de wijze waarop je digitaal aanwezig bent in ‘The Void’, zo benoem ik het internet maar in de context van wan- of vertrouwen, dat zal ik niet veronachtzamen noch ontkennen.
En het is inderdaad zoals je heel kort exact samenvat: 1+1=3 maar de noodzakelijke cijfertjes om tot die optelsom te komen bepaal je voor een heel groot deel zelf mits je maar alert bent/blijft en oppast met wat je openbaar maakt….ten minste dat is mijn overtuiging.