Surveillance heeft invloed op de manier waarop mensen zich gedragen, iets dat allerlei nieuwe onderzoeken laten zien, zo stelt onderzoeker Jonathon Penney van de Universiteit van Toronto. Volgens Penney zijn er sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de surveillanceprogramma's van de Amerikaanse overheid allerlei burgergroepen die stellen dat surveillance invloed op de rechten en vrijheden van burgers heeft.
Het gaat dan bijvoorbeeld om zelfcensuur, zoals het vermijden van bepaalde onderwerpen of het niet zoeken naar informatie over bepaalde zaken op internet. Aan de andere kant zijn er sceptici die stellen dat er weinig bewijs is om de stelling te onderbouwen dat surveillance het gedrag van burgers beïnvloedt. Zo is er volgens Eric Posner van de Universiteit van Chicago ondanks de vermeende surveillancestaat nog nooit zo'n "robuust politiek debat" in de Verenigde Staten geweest. Michael Sklansky van Stanford Law wijst bijvoorbeeld naar alle informatie die mensen over zichzelf op internet delen, wat waarschijnlijk niet zou gebeuren als surveillance een remmend effect zou hebben.
Penney noemt dit het "Orwell effect". De algemene aanname, gebaseerd op de roman 1984 van George Orwell, dat surveillance dystopische maatschappelijke impact heeft, met wijdverbreide onderdrukking van persoonlijk delen, expressie en afwijkende politieke meningen. "Als critici deze duidelijke en verreikende gevolgen niet zien, ontkennen ze de meer subtiele en minder duidelijke impact en gevolgen die op de lange termijn, net zo zorgwekkend voor democratische rechten en vrijheden kunnen zijn", stelt Penney.
Het onderzoeken van de impact van surveillance is echter een uitdaging, gaat de onderzoeker verder. Ten eerste moeten er onderzoeken en methodes worden ontworpen om de impact van surveillance te kunnen vastleggen. Daarnaast moet worden vastgesteld hoe deze impact er precies uit ziet. Op dit moment vindt er nieuw systematisch empirisch onderzoek naar de impact van surveillance plaats. Het gaat onder andere om een onderzoek hoe de Snowden-onthullingen over de NSA invloed op het gebruik van Wikipedia hadden.
"Veel van dit nieuwe werk was vroeger niet mogelijk, aangezien het is gebaseerd op nieuwe soorten data die beschikbaar zijn voor onderzoekers en inzichten die zijn verkregen door openbare onthullingen over surveillance, zoals die van Snowden", aldus Penney. "Het verhaal dat deze en andere nieuwe onderzoeken vertellen als het gaat om de invloed van surveillance is veel gecompliceerder en subtieler, en suggereert dat de algemene aannames van Posner en Sklansky eigenlijk misvattingen zijn. Hoewel subtieler, zijn de gevolgen niet minder verontrustend en schadelijk voor democratische rechten en vrijheden." Binnenkort gaat Penney verschillende van de onderzoeken in meer detail behandelen om zo een breder beeld van de gevolgen van surveillance te schetsen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.