image

Onderzoeker: Surveillance heeft invloed op ons gedrag

maandag 19 februari 2018, 09:59 door Redactie, 24 reacties

Surveillance heeft invloed op de manier waarop mensen zich gedragen, iets dat allerlei nieuwe onderzoeken laten zien, zo stelt onderzoeker Jonathon Penney van de Universiteit van Toronto. Volgens Penney zijn er sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de surveillanceprogramma's van de Amerikaanse overheid allerlei burgergroepen die stellen dat surveillance invloed op de rechten en vrijheden van burgers heeft.

Het gaat dan bijvoorbeeld om zelfcensuur, zoals het vermijden van bepaalde onderwerpen of het niet zoeken naar informatie over bepaalde zaken op internet. Aan de andere kant zijn er sceptici die stellen dat er weinig bewijs is om de stelling te onderbouwen dat surveillance het gedrag van burgers beïnvloedt. Zo is er volgens Eric Posner van de Universiteit van Chicago ondanks de vermeende surveillancestaat nog nooit zo'n "robuust politiek debat" in de Verenigde Staten geweest. Michael Sklansky van Stanford Law wijst bijvoorbeeld naar alle informatie die mensen over zichzelf op internet delen, wat waarschijnlijk niet zou gebeuren als surveillance een remmend effect zou hebben.

Penney noemt dit het "Orwell effect". De algemene aanname, gebaseerd op de roman 1984 van George Orwell, dat surveillance dystopische maatschappelijke impact heeft, met wijdverbreide onderdrukking van persoonlijk delen, expressie en afwijkende politieke meningen. "Als critici deze duidelijke en verreikende gevolgen niet zien, ontkennen ze de meer subtiele en minder duidelijke impact en gevolgen die op de lange termijn, net zo zorgwekkend voor democratische rechten en vrijheden kunnen zijn", stelt Penney.

Het onderzoeken van de impact van surveillance is echter een uitdaging, gaat de onderzoeker verder. Ten eerste moeten er onderzoeken en methodes worden ontworpen om de impact van surveillance te kunnen vastleggen. Daarnaast moet worden vastgesteld hoe deze impact er precies uit ziet. Op dit moment vindt er nieuw systematisch empirisch onderzoek naar de impact van surveillance plaats. Het gaat onder andere om een onderzoek hoe de Snowden-onthullingen over de NSA invloed op het gebruik van Wikipedia hadden.

"Veel van dit nieuwe werk was vroeger niet mogelijk, aangezien het is gebaseerd op nieuwe soorten data die beschikbaar zijn voor onderzoekers en inzichten die zijn verkregen door openbare onthullingen over surveillance, zoals die van Snowden", aldus Penney. "Het verhaal dat deze en andere nieuwe onderzoeken vertellen als het gaat om de invloed van surveillance is veel gecompliceerder en subtieler, en suggereert dat de algemene aannames van Posner en Sklansky eigenlijk misvattingen zijn. Hoewel subtieler, zijn de gevolgen niet minder verontrustend en schadelijk voor democratische rechten en vrijheden." Binnenkort gaat Penney verschillende van de onderzoeken in meer detail behandelen om zo een breder beeld van de gevolgen van surveillance te schetsen.

Reacties (24)
19-02-2018, 10:31 door Anoniem
Het gaat dan bijvoorbeeld om zelfcensuur, zoals het vermijden van bepaalde onderwerpen of het niet zoeken naar informatie over bepaalde zaken op internet

Of het gebruik van TOR, Proxy, VPN, ... om surveillance te ontwijken (of tenminste, om dat te proberen). Raar dat de onderzoekers die reactie niet noemen.
19-02-2018, 11:08 door Anoniem
Ik censureer mijn website ook om Google blij te houden. Niet ten bate van de lezer. Een aantal informatieve paginas zijn al jaren klaar om geupload te worden, maar ja, ik wil niet de woede van de bots wekken die wellicht slechte woordjes lezen.
19-02-2018, 11:55 door Anoniem
Heeft ons gedrag ook invloed op surveillance ? ;)
19-02-2018, 12:22 door Anoniem
Er is zoveel mogelijk om internet surveillance tegen te werken, kan het alleen niet vertellen, wij worden nu al gevolgd (moet ik wel vanuit gaan), het spijt me.
19-02-2018, 12:24 door Anoniem
Dit weten wij al decennia lang en die wetenschap heeft geen invloed op de besluitvorming. Je kan ook niet van politici verwachten complexe vraagstukken op te lossen.
19-02-2018, 13:03 door karma4
Het is iets van alle tijden. Je doet met de leefgemeenschap meen accepteerd die controle of je staat er buiten. Geloofsgemeenschappen hebben een sterke surveillance en controle. Katharen katholiek protestant nu ....
19-02-2018, 14:07 door Anoniem
Geloofgemeenschappen zijn het perfecte voorbeeld dat strikte controle & onderdrukking van zelf-ontwikkeling/-ervaring niet werkt. Kindermisbruik, vrouwenonderdrukking, oorlogen zijn maar een klein voorbeeld van het leed dat dergelijke sprookjes hebben veroorzaakt, allemaal zogenaamd voor het goede doel, het grotere doel, 'God'. Zelfde geldt voor de overheid: zolang die geen USB sticks, veilige websites of versleutelde verbindingen kunnen beheren, moet je ze vooral niet teveel laten tappen of automatisch analyseren; komt alleen maar ellende van door bus, flaws en interpretatie-fouten ... nog even los van politieke motivatie zoals b.v. in Amerika duidelijk sprake is !
19-02-2018, 14:52 door Anoniem
Er is zoveel mogelijk om internet surveillance tegen te werken, kan het alleen niet vertellen, wij worden nu al gevolgd

Ben je interessant dan, als doelwit voor surveillance ? Of ben je eerder Pietje Paranoia ? Als diensten mij gaan volgen, veel plezier. Lijkt me slaapverwekkend, en er zal niets boeiends naar boven komen ;)
19-02-2018, 14:53 door Anoniem
kan het alleen niet vertellen

LMFAO. Denk je dat je dat de gemiddelde bezoeker niet weet hoe je surveillance kan ontwijken ? Denk je dat degenen die met surveillance bezig zijn, niet weten hoe mensen surveillance kunnen ontwijken. Maar je zal wel een geniale manier hebben die nog helemaal niemand kent, gezien je geheimzinnigheid.
19-02-2018, 14:57 door Anoniem
Hoe kun je nu de effecten van surveillance meten zonder mensen te volgen...?!

Surveillance bestaat al tienduizenden jaren, met het enorme verschil dat dit tegenwoordig geen mensenwerk is waarbij de data binnen een selecte groep mensen blijft, maar wereldwijd en eeuwig beschikbaar is en beoordeeld wordt door gewetenloze algoritmes en 'stammen met sinistere bedoelingen'.
19-02-2018, 16:28 door Anoniem
Er is nog een gevolg dat alle surveillance heeft, maar dat je in het onderzoek niet terug hoort, en dat is dat detentie op een gegeven moment helemaal niets meer uitmaakt omdat je al tot in het kleinste detail onder electronisch arrest staat.

Maar allicht is hoe men vrijheid en detentie beleefd in Amerika totaal niet te vergelijken met hoe wij dat doen.

En O ja: De middelen die Snowden gebruikte zoals Tor en hetgeen dat nu Signal heet, etc. zijn door de tijd heen natuurlijk ook heel erg verandert. (Tor is niet meer van dezelfde ontwikkelaars, en heeft al geruime tijd nog meer een enkele verbinding ipv talloze. En Signal is voort helemaal via de VS ipv P2P(het zijn net die kleine details))

230.72.04.25
19-02-2018, 17:12 door Anoniem
Waarom gaat iedereen ervan uit dat deze site doelt op de veiligheid van de samenleving terwijl het eigenlijk alleen nationale controle van de overheid en zijn diensten betreft? Jullie lijken wel op de NPO.
19-02-2018, 17:17 door Anoniem
Door Anoniem: Ben je interessant dan, als doelwit voor surveillance ?
Het antwoord hierop is ondertussen alom bekend en onomwonden "ja". Al was het alleen maar als te monetiseren "oogbal". Maar aangezien overheden steeds meer naar "voor het geval dat" en ongebreidelde dataopslag migreren, ja, ook jij hoort in de alomvattende database.

Of ben je eerder Pietje Paranoia ?
Dat hoort bij het vak van security professional. Daarnaast is je "of" misleidend.

"Being paranoid does not mean they aren't out to get you."

Als diensten mij gaan volgen, veel plezier. Lijkt me slaapverwekkend, en er zal niets boeiends naar boven komen ;)
Dat lijkt jou zo, maar dat hoeven die "diensten" niet ook zo te bekijken. En hun opinie, niet de jouwe, is hierin leidend.

En dan komen we weer bij de vraag hoe je je als bevolking wapent tegen een al te grage overheid. Daar hebben we dan weer de rechtsstaat en bijbehorende principes als "onschuldig tot het tegendeel bewezen" en "recht op privacy" enzo voor uitgevonden. Die met alomtegenwoordige surveillance handig omgedraaid en weggeworpen worden.

Als ik onaardig zou willen doen zou ik je nu de tegenvraag stellen, "ben je echt zo dom of ben je gewoon een ambtenaar?"
19-02-2018, 18:43 door Anoniem
Wat noem je surveillance. Ik vind wat google, facebook en alle trackers en advertentiebedrijven etc. doen veel ergerlijker.
Dát is voornamelijk waardoor ik mijn gedrag heb veranderd. Eerst m.b.v. blokkers en nu ook nog Tor erbij.
19-02-2018, 18:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Er is zoveel mogelijk om internet surveillance tegen te werken, kan het alleen niet vertellen, wij worden nu al gevolgd

Ben je interessant dan, als doelwit voor surveillance ? Of ben je eerder Pietje Paranoia ? Als diensten mij gaan volgen, veel plezier. Lijkt me slaapverwekkend, en er zal niets boeiends naar boven komen ;)
Iedereen is interessant voor surveillance. Stel je voor dat je ineens radicaliseert...
19-02-2018, 18:52 door Remmilou
Door Anoniem:
Er is zoveel mogelijk om internet surveillance tegen te werken, kan het alleen niet vertellen, wij worden nu al gevolgd

Ben je interessant dan, als doelwit voor surveillance ? Of ben je eerder Pietje Paranoia ? Als diensten mij gaan volgen, veel plezier. Lijkt me slaapverwekkend, en er zal niets boeiends naar boven komen ;)

Ik had de indruk dat het grappig / stekelig bedoeld was en niet serieus...
19-02-2018, 18:55 door karma4
Door Anoniem: ....
Zelfde geldt voor de overheid: zolang die geen USB sticks, veilige websites of versleutelde verbindingen kunnen beheren, moet je ze vooral niet teveel laten tappen of automatisch analyseren; komt alleen maar ellende van door bus, flaws en interpretatie-fouten ... nog even los van politieke motivatie zoals b.v. in Amerika duidelijk sprake is !
Wat je vergeet te noemen zijn de gemeenschappen die beweren voor een ideaal te strijden vrijheid merk, anti merk, anti overheid, tegen zichzelf. Ook daar speelt een sterke controle machtsgelding net vaak rare uitwassen.
19-02-2018, 19:33 door Anoniem
Doet me hieraan denken

De ideeën achter het experiment zijn gebaseerd op het feit dat een deeltje in verschillende staten kan bestaan: een superpositie. De qubit, de bit voor kwantumcomputers, kan op een enkel moment zowel nul als één zijn. Een deeltje kan naar twee kanten tegelijk spinnen.

Het lastige van het verrichten van metingen bij kwantumfysische experimenten, is dat het meten alleen al een directe invloed uitoefent op het te meten deeltje.

De coherente superpositie verdwijnt bij waarneming.

Omdat er geen transport van informatie tussen de deeltjes plaatsvindt, is teleportatie de gedroomde toekomst voor het veilig creëren van beveiligingssleutels tussen twee punten, juist omdat er niets verstuurd wordt. Er kan niets onderschept worden, want er is niets te onderscheppen. De eigenschap werd al wel eerder aangetoond, maar er was nog steeds twijfel of er geen achterdeurtjes bestonden.


https://tweakers.net/nieuws/105905/tu-delft-bewijst-einsteins-ongelijk-met-verstrengelde-deeltjes.html
19-02-2018, 20:23 door Anoniem
Het gevaarlijkste is dat veel mensen "internet" niet begrijpen...

Ze zijn bijv. al snel aan het roepen ik heb niets te verbergen, ze kijken maar. Maar als je dan zegt dus als je maakt op je bank zit vind je het niet erg dat er opeens zonder dat je het weet een politie agent naast je staat om even te kijken wat je aan het doen bent? De reactie is dan al snel, dat is iets heel anders!

Niet Dus, alleen op het "internet" zie jij dat niet zo maar het is gewoon hetzelfde, zonder dat jij het weet opeens..........
19-02-2018, 20:52 door beatnix
en het aparte is dat de agent/ surveillant daar zelf ook last van heeft. ook hun gedrag veranderd wanneer ze menen bekeken te worden en zij zeggen toch altijd dat ze niets te verbergen hebben!
20-02-2018, 10:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Er is zoveel mogelijk om internet surveillance tegen te werken, kan het alleen niet vertellen, wij worden nu al gevolgd

Ben je interessant dan, als doelwit voor surveillance ? Of ben je eerder Pietje Paranoia ? Als diensten mij gaan volgen, veel plezier. Lijkt me slaapverwekkend, en er zal niets boeiends naar boven komen ;)


Met uw reactie bevestigd u uw eigen eenvoud, had u dat eigenlijk wel in de gaten?
Of zit dan uw eigen eenvoud u een beetje in de weg?
U bent een gevaar voor de samenleving, zolang er zo geredeneerd wordt.
20-02-2018, 10:26 door Anoniem
Door beatnix: en het aparte is dat de agent/ surveillant daar zelf ook last van heeft. ook hun gedrag veranderd wanneer ze menen bekeken te worden en zij zeggen toch altijd dat ze niets te verbergen hebben!

Een goede opmerking, toch heb ik een kleine aanvulling (geen kritiek hoor).

De surveillant heeft zichzelf te verbergen om zijn werk te kunnen verrichten.

Grapje, of toch niet zozeer? :-)
20-02-2018, 15:12 door Anoniem
Door Anoniem: De surveillant heeft zichzelf te verbergen om zijn werk te kunnen verrichten.

Grapje, of toch niet zozeer? :-)
Nee, dat zijn geen grappen meer.

Je hebt "stillen", maar je hebt ook de geuniformeerde politie.

Je kan het ook anders stellen: Als het gewone politiewerk, zeg door de straten wandelen om te zien maar zeker ook gezien te worden, te gevaarlijk begint te worden, wat voor situatie heb je dan? Is het dan dat je gewoon te zwak bent als politie om nog iets te kunnen doen, is het dat je je draagvlak bij de bevolking verspeeld hebt, of mischien allebei?

Mischien wel leuk om even op "Peelian principles" te zoeken en je in te lezen in wat ze in Engeland "policing by consent" noem(d)en. Je kan het zelfs vergelijken met het "sociale contract", waar een soortement van quid pro quo wordt uitgewisseld tussen overheid en burger. Als de burgerij de overheid niet langer trekt, is daar dus iets uit het lood getrokken.

Ik denk dat de zich steeds verder uitbreidende surveillance- en repressietechnologie de boel zelf ook al uit het lood trekken. Alleen lopen we daar ook nog eens het risico niet eens meer onze discontent kenbaar te kunnen maken. Waarmee onze zogenaamde representatieve democratie zowel niet meer representatief als niet meer democratisch zal zijn geworden.
20-02-2018, 21:53 door beatnix - Bijgewerkt: 20-02-2018, 21:54
Door Anoniem:
Door beatnix: en het aparte is dat de agent/ surveillant daar zelf ook last van heeft. ook hun gedrag veranderd wanneer ze menen bekeken te worden en zij zeggen toch altijd dat ze niets te verbergen hebben!

Een goede opmerking, toch heb ik een kleine aanvulling (geen kritiek hoor).

De surveillant heeft zichzelf te verbergen om zijn werk te kunnen verrichten.

Grapje, of toch niet zozeer? :-)

Zolang het gevolgde dit niet weet, heeft het zin, anders solliciteert men naar

1. corrupte data of,
2. terroriseren/beangstigen onderzoeksobject (geeft ook corrupte data, uitlokking etc, gaat dus niet meer over inlichtingen verzamelen maar 'straffen' buiten rechtszaal/rechtsstaat om, misbruik machtspositie)

dus, wat is belangrijk bij stillen?

1. is het nodig om verborgen te zijn en zo ja,
2. zorg dan ook werkelijk verborgen te zijn.

het doel is dus het object, niet de persoon of manifestatie van persoon of functie zichzelf. en met een markt die egoisme meer dan kwaliteit betaald zien we langzamerhand de linke horizon van james bondjes buiten de filmbranche in plaats van 'professionals'.

in het kort.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.