Apple gaat volgende week de iCloud-accounts van Chinese gebruikers in China opslaan, waaronder ook de encryptiesleutels die toegang tot de accounts geven. Iets wat mensenrechtenactivisten en privacyspecialisten zorgen baart, zo melden de Wall Street Journal en persbureau Reuters.
Via de encryptiesleutels is het mogelijk om toegang te krijgen tot foto's, bestanden en berichten die gebruikers in Apples iCloud opslaan. Voorheen werden de encryptiesleutels alleen in de Verenigde Staten opgeslagen, maar door nieuwe Chinese wetgeving is Apple nu verplicht om hier voor Chinese gebruikers verandering in te brengen. Apple zegt dat het de encryptiesleutels in een beveiligde locatie bewaart en grootschalige dataverzoeken van de Chinese overheid zal weigeren. Ook laat het bedrijf weten dat er geen backdoors zijn waarmee er toegang tot klantgegevens kan worden gekregen.
Een woordvoerder van Apple voegt toe dat het bedrijf tegen de nieuwe wetgeving heeft geprotesteerd, maar zich er aan zal houden omdat het niet meer aanbieden van iCloud in China voor een slechte ervaring en minder dataveiligheid en privacy voor Chinese gebruikers zou zorgen. In de aankondiging van de maatregel legt Apple echter uit dat gebruikers er ook voor kunnen kiezen om iCloud uit te schakelen als ze niet meer van de in China beheerde iCloud gebruik willen maken.
Matthew Green, cryptografieprofessor aan de Johns Hopkins University is sceptisch. Hij merkt op dat zodra de encryptiesleutels zich op Chinese bodem bevinden, Apple geen andere keuze heeft dan met de Chinese overheid mee te werken. Green krijgt bijval van privacyvoorstanders die stellen dat de beslissing van Apple een "grote downgrade" in de bescherming van Chinese gebruikers is. Apple is niet de enige die het beleid heeft aangepast. Ook Amazon en Microsoft houden zich inmiddels aan de nieuwe wetgeving, maar wilden tegenover de Wall Street Journal niet laten weten waar zij de encryptiesleutels opslaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.