Fabrikanten van Internet of Things-apparaten kunnen aansprakelijk zijn voor schade die wordt veroorzaakt doordat het apparaat onveilig is, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op Kamervragen van het CDA en D66 laten weten.
CDA-Kamerlid Van Toorenburg en D66-Kamerlid Verhoeven stelden de minister naar aanleiding van de oproep van Amerikaanse internetexperts vragen over de veiligheid van IoT-apparaten en de aansprakelijkheid van fabrikanten. De experts hadden gesteld dat de overheid moet ingrijpen om IoT-apparaten veiliger te maken. Volgens Grapperhaus is het beeld dat de experts schetsen over de onveiligheid van IoT-apparaten herkenbaar.
"Om te bevorderen dat IoT-apparaten beter worden beveiligd, stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenspraak met het ministerie van Justitie en Veiligheid, andere departementen en private partijen thans een roadmap veilige hard- en software op", aldus de minister. In de roadmap wordt gekeken welke combinatie van instrumenten bijdraagt aan de veiligheid van (het gebruik) van hard- en software, zoals bewustwording, certificering en aansprakelijkheid. De roadmap zal naar verwachting dit voorjaar verschijnen.
Verhoeven en Van Toorenburg wilden ook weten hoe de aansprakelijkheid van fabrikanten van onveilige IoT-apparaten op dit moment is geregeld. "De producent van een IoT-apparaat kan aansprakelijk zijn voor schade die wordt veroorzaakt doordat het apparaat onveilig is, bijvoorbeeld doordat het vatbaar blijkt voor gebruik in een botnet. Degene die schade lijdt, dient in dit geval aan te tonen dat er een verband is tussen de onveiligheid van het IoT-apparaat en zijn schade", antwoordt Grapperhaus.
De minister stelt dat een IoT-fabrikant aansprakelijk kan zijn als hij schade veroorzaakt door het schenden van een wettelijke plicht of zorgplicht. Het kan bijvoorbeeld gaan om een ontwikkelfout in het IoT-apparaat. Bij het bepalen of een fabrikant aansprakelijk is hangt dit echter af van de omstandigheden van het geval. "Bezien moet worden wat van producenten van IoT-apparaten kan worden verwacht. Hoe bezwaarlijk is het voor een producent om voorzorgsmaatregelen te nemen? Wat is de aard en de omvang van de te verwachten schade bij gebruik van het product? Hoe waarschijnlijk is het dat die schade zich voordoet?", schrijft Grapperhaus.
Voor bepaalde schade in de privésfeer kan de fabrikant op grond van productaansprakelijkheid risico-aansprakelijk worden gehouden. Dat betekent volgens de minister dat hij ook aansprakelijk is als hem geen schuld treft. "Er moet dan sprake zijn van een veiligheidsgebrek. Bij de beantwoording van de vraag of een specifiek IoT-apparaat gebrekkig is, speelt bijvoorbeeld de presentatie van het product mee: is er een duidelijke gebruikershandleiding?"
Eigenaren komen vervolgens in aanmerking voor een vergoeding als het apparaat leidt tot dood of letsel of schade van meer dan vijfhonderd euro veroorzaakt. Voor andere vormen van schade, bijvoorbeeld bedrijfsgerelateerde schade, kan de benadeelde partij de fabrikant aanspreken op grond van onrechtmatige daad, besluit de minister.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.