Er zijn ook genoeg quartzklokken en horloges die na een jaar nog geen 2 seconden fout lopen, dus het KAN allemaal heel goedkoop en accuraat (in massaproductie) zonder 230 Volt & netfrequentie afhankelijkheid.
Ooit een losse transistor gekocht ? De simpelste kan je krijgen in A, B, of C uitvoering, een letter aan het eind van het typenummer.. Het verschil zit hem in de versterkingsfactor;
A versterking hFE tussen 100 en 260
B versterking hFE tussen 250 en 500
C versterking hFE tussen 450 en 900
Waarom ? De productie geeft geen uniform resultaat, de uitkomst is een gok.
Na de productie wordt elke transistor gemeten, en ingedeeld in de juiste categorie volgens die tabel, en als zo bestempeld.
De prijs is per categorie verschillend; de laagste versterkingsfactor zal over het algemeen in het goedkoopste apparaat terecht komen, of een functie krijgen waar de versterkingsfactor mindere belangrijk is, b.v. als schakelaar.
Het quartz X-tal ondergaat net zoiets; ze worden in de miljarden gefabriceerd, maar komen allemaal verschillend van frequentie uit het productieproces. Daarna worden ze individueel gemeten.
De meest afwijkende gaan naar functies die er helemaal niet toe doen, zolang het maar oscilleert, de meest nauwkeurige eindigen in de high-end horlogefabrieken.
Wat ik wil zeggen:
wil je een tijdfunctie die maximaal een seconde per maand scheef loopt, dan zal je heel wat kristallen moeten maken en meten voordat je die maximale afwijking vindt:
30 dagen hebben 2592000 seconden. Dus een afwijking van 1 seconde per maand is
100 x 1/2592000 <=> 100 x 3,86x 10exp-7 <=> 100 x 0,000000386 = 0,0000386 % afwijking !
(ik hoop dat ik alle nullen op hun plaats heb)
Enig idee hoe moeilijk het alleen al is om de meetapparatuur dat vast te laten leggen ?
En daarom zijn er maar een paar horloges die die specificaties waarmaken op uitsluitend een kristal. Het is puur de elite.
Ik heb ooit een polshorloge gehad welke 0,6 seconde per maand afweek, maar kostte Fl 550,00.
Daarnaast heb ik later goedkope gehad die allemaal veel meer afweken, tot 0,6 seconde per dag.
En dan de synchroonklok op 50Hz:
gelijkzetten was in mijn hele leven (> 60) alleen nodig wanneer de stroom uitviel, en daardoor soms vele jaren niet nodig. De afwijking van de laatste maanden (het begon in mijn beleving al in 2017 te rommelen...) was de eerste keer dat ik synchroonklokken om een andere reden dan stroomuitval moest verstellen.
Erik