Nog altijd krijgen veel Android-telefoons te weinig beveiligingsupdates, zo stelt de Consumentenbond aan de hand van eigen onderzoek naar 250 modellen. Slechts één op de tien toestellen is voorzien van de laatste Android-versie en maar één op de vijf smartphones kreeg in de eerste twee maanden van 2018 een veiligheidsupdate.
De 250 onderzochte modellen zijn sinds januari 2015 in omloop. Hoewel niet alle toestellen nu nog in de winkel liggen, zijn deze toestellen nog wel in gebruik. Ruim de helft van de onderzochte smartphones draait nog op Android 6 uit 2015, terwijl de meest recente versie, Android 8, al sinds augustus 2017 beschikbaar is. Een derde van de toestellen kreeg een half jaar of langer geleden voor het laatst een veiligheidsupdate.
Merken die het meest achterlopen met versie- en veiligheidsupdates zijn merken als Acer, Alcatel en Wiko. De modellen van Nokia, General Mobile en Google zijn het meest up-to-date. Nieuwe modellen die onlangs zijn geïntroduceerd, zijn niet meegenomen in het onderzoek. Google, LG en Samsung rollen inmiddels maandelijks beveiligingsupdates uit, maar in het geval van LG en Samsung gebeurt dit niet voor alle modellen.
De Consumentenbond vindt het ook problematisch dat veel fabrikanten nog steeds onduidelijk zijn over hun updatebeleid en dat particulieren voor aanschaf van een smartphone niet weten hoe lang het toestel updates zal ontvangen. Op 26 maart vindt er in de Rechtbank Den Haag een rechtszaak van de Consumentenbond tegen Samsung plaats om updates voor Android-telefoons af te dwingen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.