Berichten dat een onderzoeks-app de gegevens van Facebook-gebruikers heeft gestolen zijn onjuist, zo stelt Facebook in een verklaring. Vrijdag liet de sociale netwerksite weten dat het de toegang van Strategic Communication Laboratories (SCL) en hun politiek data-analysebedrijf Cambridge Analytica tot Facebook heeft opgeschort.
Volgens Facebook ontdekte het in 2015 dat een psychologieprofessor van de Universiteit van Cambridge tegen de netwerksite had gelogen en het platformbeleid had geschonden door data van de app "thisisyourdigitallife" aan derden door te spelen, waaronder Cambridge Analytica. De app deed zich voor als een onderzoeks-app die door psychologen werd gebruikt en gaf gebruikers een persoonlijkheidsvoorspelling. In totaal werd de app door 270.000 gebruikers gedownload. Deze gebruikers gaven zelf hun toestemming voor het delen van hun profielgegevens, stelt Facebook.
Het ging onder andere om hun woonplaats, welke content ze leuk vonden en informatie van vrienden. Volgens The Guardian zouden 320.000 mensen de persoonlijkheidstest van de app hebben gedaan, waarbij de app vervolgens van elke deelnemer toegang tot de profielen van minstens 160 vrienden kreeg. Op deze manier zouden de gegevens van meer dan 51 miljoen Facebook-gebruikers zijn benaderd.
Hoewel de professor de data op een rechtmatige wijze en via de juiste kanalen verkreeg, heeft hij zich niet aan de regels gehouden door de gegevens met derde partijen te delen, waaronder SCL/Cambridge Analytica en een medewerker van Eunoia Technologies, aldus Facebook. Na de ontdekking werd de app thisisyourdigitallife van Facebook verwijderd en eiste de sociale netwerksite van alle partijen dat de verkregen informatie werd vernietigd. Cambridge Analytica, de professor en medewerker van Eunoia Technologies gaven vervolgens de garantie dat de data was vernietigd.
Een aantal dagen geleden ontving Facebook echter een bericht dat niet alle data vernietigd was. Iets wat de sociale netwerksite nu onderzoekt. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek is besloten om de toegang van de drie genoemde partijen tot Facebook tijdelijk te blokkeren. In een update op de aankondiging die Facebook gisteren plaatste stelt de netwerksite dat er geen sprake is van een datalek en er ook geen gegevens zijn gestolen. Nogmaals stelt Facebook dat gebruikers zelf hun toestemming gaven voor het gebruik van hun informatie.
In een verklaring stelt Cambridge Analytica, dat tijdens de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen door het campagneteam van Donald Trump werd gebruikt, dat het Facebook destijds een ondertekende verklaring heeft gegeven dat alle data is vernietigd. Daarnaast is er geen data van de app gebruikt voor de presidentscampagne van Trump. "Cambridge Analytica ontvangt en gebruikt alleen data die het rechtmatig en eerlijk heeft verkregen", aldus de verklaring.
De Britse privacytoezichthouder ICO heeft inmiddels een onderzoek ingesteld om te kijken of Facebook-gegevens op illegale wijze zijn verkregen en gebruikt. Het is onderdeel van een lopend onderzoek waarbij wordt onderzocht hoe politieke partijen en campagnes, data-analysebedrijven en socialmediaplatformen persoonlijke informatie van mensen gebruiken om kiezers te beïnvloeden. "Het is belangrijk dat het publiek weet hoe informatie in moderne politieke campagnes wordt gebruikt en gedeeld en de potentiële impact op hun privacy."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.