Door Anoniem: Maar wat nou als je nu niet meer de straat op kunt omdat anderen asociaal zijn? Dan wil je dit wel graag.
Wat nou als je in een straat woont die geterroriseerd wordt door iemand die eigenlijk psychische hulp nodig heeft? Dan wil je 'm wel graag in een dwangbuis zien. Dus weet je wat? We stoppen gewoon iedereen plichtmatig en preventief in een dwangbuis. Dan missen we nooit een gevaarlijke gek die losloopt, want niemand loopt er meer los!
Handig toch.
Het probleem met dit soort maatregelen is altijd: je kunt het wel ongewenst vinden, maar er is wel een onderliggende
reden waarom ze worden ingevoerd
Dit is waar.
en dat zijn de mensen die geen rekening met anderen wensen te houden.
Haha nee. Het motief is controle, daarmee macht. Al de rest zijn de excuses en de voorwendsels om de macht naar zich toe te trekken.
Problemen veroorzaken op vluchten, roken in de trein, zonder kaartje gebruikmaken van betaald vervoer, allemaal dingen
die niet zouden gebeuren als de mensen fatsoen hadden, maar die sommige mensen toch doen omdat ze lak hebben
aan iedereen. En je mag er ook nog eens niks van zeggen.
Dus maar iedereen permanent in een dwangbuis?
Als dat echt het probleem was, dan begin je als overheid een campagne die mensen vertelt elkaar te vertellen aardig voorelkaar te zijn. De paar promille die dan nog overblijft kun je in toom houden. Dat is waar je politie voor hebt. Dat overheidsapparaat bestaat ook al jaren en werkt heel aardig, zeker in China, dus om nou te claimen dat ze de boel niet in de hand hebben? Nee hoor.
Jouw verhaaltje is een technologisch superkanon om op een mild irritante mug te schieten. En zo stom zijn zelfs de Chinezen niet. Dus kom je alweer uit bij de constatering dat het doel toch een andere is, en dat is keihard iedereen in het gareel stompen en daar ook permanent en volautomatisch vasthouden, koste wat het kost.
Omdat het kan. Omdat het de partij in het zadel houdt. Net zoals de chef van diezelfde partij zichzelf heeft laten ophemelen en zichzelf voor een practische levensbenoeming heeft gepositioneerd. We zien dus gewoon een overheid die zichzelf een grotere greep op de macht toebedeelt.
Ik denk (nouja, hoop, een beetje) dat zelfs de groeps- en harmoniegeorienteerde Chinezen, net als de ossies in de DDR, vroeg of laat moeten toegeven het het zelfs hen te gortig geworden is en dat dit een duidelijk doorschieten van staatsinvloed op eenieders publieks- en priveleven betekent. De vraag is dan of ze nog wel terugkunnen, met of zonder hun hele samenleving op te heffen.
Maar best kans dat een hele hoop mensen, als ze merken dat ze om dit of dat wissewassje ineens een jaar niet meer met de trein meemogen, ze er dan maar onderdoor gaan.