Het Amerikaanse Congres heeft deze week de omstreden CLOUD-wetgeving goedgekeurd die vergaande bevoegdheden aan opsporingsdiensten geeft. De Clarifying Overseas Use of Data (CLOUD) wetgeving breidt zowel de mogelijkheden van Amerikaanse als buitenlandse diensten uit om data te verkrijgen.
Zo geeft het Amerikaanse opsporingsdiensten de bevoegdheid om alle data over een persoon te benaderen, ongeacht waar deze persoon zich bevindt of waar die data is opgeslagen. De Amerikaanse politie zou een serviceprovider zoals Facebook, Google of Snapchat kunnen dwingen om gebruikerscontent en metadata af te staan, ook als deze gegevens in het buitenland zijn opgeslagen, zonder hierbij de privacywetgeving van het land in kwestie te volgen.
Daarnaast biedt de CLOUD-wet (pdf) de mogelijkheid voor de Amerikaanse president om afspraken met buitenlandse overheden te maken, waardoor beide overheden toegang krijgen tot de data die van gebruikers in het andere land is opgeslagen, zonder dat de privacywetgeving hierbij moet worden gevolgd. Zo kunnen buitenlandse opsporingsdiensten data van Amerikaanse burgers opvragen die zich in de VS bevindt, zonder dat hier een rechter aan te pas komt, aldus de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.
Volgens de EFF hebben de indieners van de wet die op een slinkse wijze door het Huis van Afgevaardigden heen geloodst. Het wetsvoorstel zat verborgen in de laatste paar pagina's van een 2200 pagina's tellend wetsvoorstel over overheidsuitgaven. Ondanks de impact van de wetgeving is er nooit een hoorzitting over geweest. "Deze wet heeft grote privacygevolgen in zowel de Verenigde Staten als daarbuiten. Het heeft nooit de aandacht van het Congres gekregen die het verdiende", aldus de EFF. Om de wet in werking te laten treden moet die nog door president Trump worden ondertekend.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.