Cybercriminelen richten zich in steeds mindere mate op kwetsbaarheden in Adobe Flash Player, maar daarentegen wordt de software van Microsoft vaker aangevallen. Dat stelt securitybedrijf Recorded Future aan de hand van onderzoek naar exploitkits en phishingaanvallen in 2017.
Het bedrijf stelde een Top 10 samen van meestgebruikte kwetsbaarheden in 2017. Daarvan bevonden zich er zeven in de software van Microsoft, terwijl Adobe voor de resterende drie verantwoordelijk was. In 2015 en 2016 werd de Top 10 nog door Adobe gedomineerd. De verschuiving is te verklaren door het uitblijven van nieuwe exploits voor Flash Player en dat browserontwikkelaars Flash aan het uitfaseren zijn.
Daarnaast was er vorig jaar een kwetsbaarheid in Microsoft Office die zowel bij gerichte als grootschalige malware-aanvallen werd ingezet. Dit beveiligingslek werd volgens Recorded Future het meestgebruikt door cybercriminelen. Van de Top 10-kwetsbaarheden bevinden zich er vier in Edge/Internet Explorer, drie in Flash Player, twee in Windows en één in Office.
Het securitybedrijf adviseert organisaties en gebruikers om de Top 10-kwetsbaarheden zo snel als mogelijk te patchen indien dit nog niet is gedaan. In het geval software zoals Adobe Flash Player niet meer wordt gebruikt moet het waar mogelijk worden verwijderd. Verder krijgen organisaties en gebruikers het advies om Google Chrome als primaire browser te gebruiken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.