De Google Play Store staat vol met dubieuze Android-virusscanners, zo stelt het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives aan de hand van eigen onderzoek naar meer dan 200 anti-malware apps. Volgens Google is de kans op malware bij het alleen downloaden van apps uit de Play Store zeer klein.
Android beschikt daarnaast over een ingebouwde virusscanner genaamd Play Protect. In verschillende tests blijkt de software echter slecht te scoren. Voor Android-gebruikers die een aparte beveiligingsapp willen is in de Play Store genoeg keus. AV-Comparatives besloot meer dan 200 Android-virusscanners met de 2.000 meestvoorkomende Android-malware van 2017 te testen. De test vond plaats in januari van dit jaar op een Nexus 5-toestel met Android 6.0.1 (Marshmallow). De nieuwste versie van elke virusscanner werd geïnstalleerd waarna de test met de kwaadaardige apps werd uitgevoerd.
De kwaadaardige apps werden via Chrome gedownload en vervolgens geïnstalleerd en uitgevoerd. Aangezien het om bekende malware ging zouden echte virusscanners tussen de 90 en 100 procent van alle kwaadaardige apps moeten detecteren, aldus het testlab. Van de 204 geteste virusscanners wisten er slechts 28 alle kwaadaardige apps te detecteren. Deze 28 zijn onderdeel van de groep van 84 apps die meer dan 30 procent van de malware detecteerde. 79 apps scoorden namelijk onder de 30 procent en 41 virusscanners zijn de afgelopen twee maanden door Google uit de Play Store verwijderd. Google Play Protect zette een score van 75,3 procent neer.
Een aantal producten van relatief bekende anti-virusleveranciers scoorde niet goed. Volgens AV-Comparatives is het mogelijk dat deze bedrijven hun Android-scanner alleen voor marketingdoeleinden hebben ontwikkeld, om zo zichtbaar te blijven. Iets wat zou kunnen helpen bij de verkoop van beveiligingssoftware op andere platformen. Gebruikers die een Android-virusscanner zoeken krijgen het advies om niet naar beoordeling of aantal downloads te kijken, maar alleen producten van bekende leveranciers te gebruiken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.