Bij verschillende webwinkels zijn notitieboekjes te vinden waarin gebruikers al hun wachtwoorden en gebruikersnamen kunnen opschrijven, maar volgens beveiligingsexpert Morey Haber, CTO van securitybedrijf BeyondTrust, is dat allesbehalve verstandig.
Haber is van mening dat het zinvol kan zijn om wachtwoorden op te schrijven, maar het verzamelen van alle wachtwoorden in één boekje zonder aanvullende beveiliging geeft alle logins prijs wanneer een aanvaller er toegang toe krijgt. Wanneer wachtwoorden voor noodgevallen moeten worden opgeschreven adviseert Haber om ze in aparte enveloppen te bewaren en ze in een kluis of te vergrendelen doos te plaatsen.
"In dit tijdperk met gratis wachtwoordmanagers zijn dergelijke boekjes een stap terug in cybersecurity en hoe je met inloggegevens moet omgaan. Ik ben verbaasd dat ze zelfs bestaan", merkt de CTO op. Hij raadt al helemaal af om een dergelijk boekje in een zakelijk omgeving te gebruiken. De enige reden om het te gebruiken zou als onderdeel van een testament kunnen zijn, om overlevenden zo toegang tot de accounts van de overledene te geven, laat Haber weten. Jaren geleden stelde beveiligingsexpert Bruce Schneier al dat het prima is om wachtwoorden op te schrijven, zolang het papiertje maar op een veilige plek wordt bewaard, zoals de portemonnee.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.