De FBI moet opheldering geven waarom het in 2016 besloot om Apple via de rechter te dwingen om de iPhone van de San Bernardino-schutter te ontgrendelen. Dat blijkt uit een brief die leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden naar FBI-directeur Christopher Wray hebben gestuurd.
Aanleiding is een onderzoek van de Office of Inspector General (OIG) dat vorige maand verscheen en waaruit bleek dat de FBI meer had moeten doen om de iPhone van de schutter te kraken voordat het Apple voor de rechter sleepte. In december 2015 schoten twee aanslagplegers in de Verenigde Staten 14 mensen dood. Eén van de aanslagplegers had een iPhone bij zich, maar die was vergrendeld.
De FBI vroeg Apple vervolgens om te helpen bij het ontgrendelen van het toestel. Apple weigerde dit, waarop de opsporingsdienst naar de rechter stapte. Die gaf de FBI gelijk en stelde dat Apple een aangepaste versie van iOS moest maken zodat de inlogcode via een brute force-aanval achterhaald kon worden. Apple ging tegen de uitspraak in beroep, maar nog voordat beide partijen zich opnieuw voor de rechter moesten verantwoorden besloot de FBI de zaak te laten vallen omdat een niet nader genoemde leverancier had aangeboden het toestel te ontgrendelen.
Volgens de OIG had de FBI niet alle technische oplossingen verkend om de telefoon te kraken voordat er naar de rechter werd gestapt. Daarnaast was het hoofd van de Remote Operations Unit (ROU), één van de belangrijkste eenheden voor het onderzoeken van mobiele apparaten binnen de FBI, niet vanaf het begin bij het onderzoek betrokken.
De congresleden vragen zich af of de FBI opzettelijk niet alle mogelijkheden heeft verkend omdat het Apple juist voor de rechter wilde slepen. Volgens de congresleden ondermijnt het rapport verklaringen van de FBI tijdens het proces dat alleen Apple een oplossing kon bieden. Ook vragen de congresleden zich af of de FBI wel eerlijk is geweest over de omvang van het "Going Dark" probleem. De afgelopen jaren laat de FBI geregeld weten dat "encryptie" een probleem vormt bij het opsporen en vervolgen van criminelen, omdat het geen toegang tot versleutelde apparaten en communicatie kan krijgen. Hiervoor wordt de term "Going Dark" gebruikt.
Onlangs lieten twee bedrijven echter weten dat ze vergrendelde iPhones kunnen ontgrendelen. De congresleden willen dan ook van de FBI weten of het derde partijen heeft ingeschakeld om iPhones te kraken en wanneer dit niet zo is, waarom deze methodes niet voor de opsporingsdienst werken, zo meldt persbureau Reuters.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.