image

Rechtszaak tegen Facebook over gezichtsherkenning mag doorgaan

dinsdag 17 april 2018, 14:05 door Redactie, 3 reacties

Een rechtszaak tegen Facebook over het onrechtmatig gebruik van gezichtsherkenning mag doorgaan, zo heeft een Amerikaanse rechter bepaald. De zaak gaat over "Tag Suggestions", een feature waarmee Facebook suggesties doet voor het taggen van mensen op foto's die door gebruikers zijn geupload.

De manier waarop Facebook voor dit systeem gezichtsherkenningsdata verzamelt is in strijd met wetgeving van de Amerikaanse staat Illinois, aldus TechCrunch. Facebook is zowel bezig geweest om de rechtszaak niet-ontvankelijk te laten verklaren als het aanpassen van de wet. Om de zaak niet ontvankelijk te laten verklaren stelde de sociale netwerksite dat wetgeving van Illinois niet van toepassing is omdat de Facebook-servers ergens anders staan.

Daarnaast zouden de gezichtstemplates nodig zijn om te bepalen welke templates afkomstig zijn van digitale en afgedrukte foto's. Ook zouden de klagers geen kennis hebben van de Facebook-systemen waar het over gaat. De rechter veegde de bezwaren van Facebook echter van tafel. Dit houdt in dat Facebook-gebruikers in Illinois van wie Facebook na 7 juni 2011 een gezichtstemplate heeft aangemaakt en opgeslagen met hun rechtszaak mogen doorgaan.

Reacties (3)
17-04-2018, 14:07 door Killjoy
Pfffff, als ik een product verkoop of een service verleen in een land of staat, dan dien ik toch echt aan de lokale wetgeving te voldoen.
"Servers staan ergens anders" is echt een slap flut argument, zet ze dan ergens in een compleet wetteloos land neer, dan hoef je je volgens die logica aan geen enkele wet te houden.
17-04-2018, 14:35 door Anoniem
Door Killjoy: Pfffff, als ik een product verkoop of een service verleen in een land of staat, dan dien ik toch echt aan de lokale wetgeving te voldoen.
"Servers staan ergens anders" is echt een slap flut argument, zet ze dan ergens in een compleet wetteloos land neer, dan hoef je je volgens die logica aan geen enkele wet te houden.

"Server staat ergens anders" was toch effectief om zeep geholpen door de amerikaanse wetgever via de "Cloud Act"?
17-04-2018, 22:45 door Anoniem
Lokale wetgeving of niet, lees eens hier waar je het niet mee eens wilt zijn en kun je je eraan ontrekken?
https://en.wikipedia.org/wiki/Surveillance_capitalism

En deze spelers, zoals Google en facebook denken nog dat ze het in het algemeen belang doen.
Ze doen het echt voor ons eigen bestwil.

Dit systeem is de opvolger van de digitale lopende band,
dit "Big Other"-surveillance kapitalisme.

Aantasting van menselijke vrijheid en zelfbeschikkingsrecht.

Ik denk dat je als eenling weinig kans maakt om een omdenken te bewerkstelligen.

Wellicht na een grote clash komt een ander systeem van de andere kant van ons continent,
niet via het anglo-amerikaanse surveillance kapitalisme.

Jodocus Oyevaer
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.