Rusland heeft de afgelopen dagen meer dan 15 miljoen ip-adressen laten blokkeren zodat Russen geen gebruik van de versleutelde chatdienst Telegram kunnen maken, maar voor de meeste Russische gebruikers is de chatdienst gewoon bereikbaar gebleven. Dat meldt Telegram-oprichter Pavel Durov.
Deze week besloten de Russische autoriteiten om Telegram te blokkeren omdat het de Russische geheime dienst FSB geen toegang geeft tot de inhoud van chatberichten. Om de blokkade te omzeilen maakt Telegram gebruik van een ingebouwde proxy/vpn, die weer verbinding maakt met ip-adressen van onder andere Amazon en Google. Russische telecomproviders kregen daarop de opdracht om miljoenen ip-adressen van deze internetgiganten te blokkeren.
Dit zorgt weer voor problemen bij Russische internetgebruikers en bedrijven die geen gebruik van Telegram maken, aangezien zij de geblokkeerde Amazon- en Google-servers voor hun eigen diensten gebruiken. De Russische telecomtoezichthouder Rospotrebnadzor laat tegenover persbureau AP weten dat er 18 netwerken van Amazon en Google worden geblokkeerd. Ook op de eigen pagina heeft de toezichthouder een overzicht van geblokkeerde netwerken staan.
Durov meldt op de Russische socialmediasite Vkontakte dat hij als onderdeel van het "digitaal verzet" al geld heeft gegeven aan proxy- en vpn-beheerders. Dit jaar wil hij dat verder uitbreiden en roept iedereen op om hier aan mee te doen of zelf een proxy- of vpn-server op te zetten waar anderen gebruik van kunnen maken. De Russische blokkade geldt alleen voor Telegram. Andere versleutelde chatdiensten, zoals WhatsApp en Signal, worden niet geblokkeerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.