De uitslag van het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, ook bekend als de sleepwet, is definitief. Dat laat de Kiesraad vandaag weten. Vier personen hadden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep ingesteld tegen de vaststelling van de uitslag van het referendum door de Kiesraad. De Raad van State verklaarde al vier de beroepen niet-ontvankelijk.
Hiermee is het besluit van de Kiesraad onherroepelijk geworden, en is de uitslag van het referendum definitief komen vast te staan. De Wet raadgevend referendum biedt mensen de mogelijkheid om tegen de vastgestelde uitslag door de Kiesraad in beroep te gaan. Twee van de personen vonden dat er aan blanco stemmen minder waarde wordt gehecht dan aan een voor- of tegenstem. Een ander beroep was ingesteld door een wetenschapper. Die voelde een "sterke morele verplichting" om de onjuiste toepassing van de Wet raadgevend referendum bij de Wiv 2017 aan de kaak te stellen.
Volgens de Raad van State konden alle vier de personen niet als belanghebbende worden aangemerkt. "Bij het referendum over de Wiv 2017 hebben ruim 6,7 miljoen kiezers hun stem uitgebracht. [appellant] onderscheidt zich bij de uitoefening van zijn democratisch recht om zich in een referendum uit te laten over de Wiv 2017 niet van de andere kiezers bij dat referendum. Zijn belang is voorts niet voldoende rechtstreeks geraakt door het besluit van de Kiesraad van 29 maart 2018 waarbij de uitslag is vastgesteld", aldus de Raad van State. Het kabinet is van plan om de sleepwet op 1 mei in werking te laten treden. Eerder deze maand kondigde een coalitie van organisaties echter een kort geding aan om de Wiv uit te laten stellen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.