EU-burgers kunnen deze maand bij Apple via één click achterhalen wat het bedrijf over hen weet. Dat meldt Jefferson Graham van USA Today, die zijn gegevens bij Apple, Facebook en Google opvroeg. Op dit moment zijn gegevens bij Apple alleen op te vragen door een formulier in te vullen.
Van Apple ontving Graham een zip-bestand van 9MB, tegenover een 243MB groot bestand van Google. Het bestand van Facebook was 881MB groot. Niet alleen is de dataset van Apple kleiner, ook de data die het bedrijf van gebruikers heeft steekt schril af bij Facebook en Google. Graham maakt gebruik van een iPhone, iPad en twee Mac-computers. Apple bleek bij te houden wanneer hij een back-up van zijn iPhone had gemaakt, wanneer er foto's naar iCloud waren geupload, gedownloade apps en muzieknummers, aan iTunes toegevoegde nummers en reparaties aan Apple-apparaten.
De dataset van Apple bevatte niet de zoekopdrachten van Graham die via spraakassistent Siri of de Safari-browser waren uitgevoerd. Apple laat weten dat Siri-verzoeken niet naar gebruikers te herleiden zijn. Daarnaast wordt de Safari-geschiedenis niet opgeslagen. Bij Google ging het volgens Graham om "alles", waaronder stemopdrachten voor Google Home. Ook alle zoekopdrachten waren in het data-overzicht terug te vinden.
In het geval van Facebook noemt Graham het zelfs "griezelig" om te zien wat de sociale netwerksite allemaal over hem weet. Het gaat onder andere om alle restaurants en luchthavens waar hij "incheckte", alsmede alle ip-adressen waarvandaan hij op Facebook had ingelogd. Ook de politieke en religieuze opvattingen van Graham volgens Facebook waren opgeslagen. Daarnaast waren alle zoekopdrachten in de dataset terug te vinden. "In het algemeen heeft Apple minder data van mij dan Facebook of Google", zo laat hij weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.