Bij de discussie over kunstmatige intelligentie en robotisering is het belangrijk om de hype van de realiteit te scheiden, zo stelt het ECP, een platform waar overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samenwerken en kennis uitwisselen over de impact en toepassing van nieuwe technologieën in de Nederlandse samenleving.
"Doemscenario’s van intelligente robots die de mensheid bedreigen en overheersen veroorzaken angst in de samenleving. Innovatie en een verantwoorde ontwikkeling van artificial intelligence (AI) worden daardoor bemoeilijk", zegt Daniël Frijters van het ECP. In een reactie op de "horrorverhalen" die vaak in het publieke debat over kunstmatige intelligentie worden genoemd heeft het ECP een whitepaper gemaakt waarin naar eigen zeggen de hype van de realiteit wordt gescheiden (pdf).
Het whitepaper gaat in op verschillende doemscenario's en maatschappelijke en ethische vraagstukken. "Vanwege de grote maatschappelijke impact van kunstmatige intelligentie is het van belang dat bedrijven, overheid, kennisinstellingen, politici, bestuurders en eindgebruikers met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp. Hoe benutten we de kansen die kunstmatige intelligentie biedt? En hoe zorgen we er gelijktijdig voor dat intelligente toepassingen rekening houden met voor mensen belangrijke ethische en juridische waarden?", stelt Frijters de vraag. Volgens Frijters is namelijk niemand gebaat bij een samenleving die grootschalig gebruikmaakt van onverantwoorde intelligente systemen zonder ethisch besef.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.