Het dataschandaal rondom Cambridge Analytica en Facebook heeft geen gevolgen voor de manier waarop de overheid via de sociale netwerksite communiceert. Dat heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming op vragen van VVD-Kamerlid Sven Koopmans laten weten.
Ruim 89.000 Nederlanders werden door het dataschandaal getroffen, alsmede 87 miljoen gebruikers wereldwijd. Reden voor Koopmans om Dekker vragen te stellen. "Wat betekent het voor het vertrouwen van de Nederlandse overheid in het gebruik van Facebook voor diverse vormen van overheidscommunicatie, nu Facebook deze dataroof kennelijk twee jaar geheim heeft gehouden? Welke consequenties verbindt u hieraan?", aldus de vraag van het Kamerlid.
De minister geeft daarop het volgende antwoord: "Facebook heeft een groot bereik en is daarom voor overheidscommunicatie een belangrijk medium. Ik zie thans geen aanleiding om uit het incident inzake Cambridge Analytica consequenties te trekken voor de overheidscommunicatie via Facebook." Volgens de minister is privacy geen luxe en mag de handel in persoonsgegevens niet uitsluitend als verdienmodel worden gezien. "Ik zal met Facebook en andere aanbieders in gesprek gaan om hen nog eens op hun verantwoordelijkheid te wijzen", zo merkt hij op.
Koopmans wilde verder weten hoe slachtoffers kunnen worden gecompenseerd voor hun schade. "Wat betreft een collectieve schadevergoedingsactie geldt dat dit wordt geregeld door het daartoe strekkende bij uw Kamer aanhangige wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering teneinde de afwikkeling van massaschade in een collectieve actie mogelijk te maken. Ook de EU heeft wetgeving hierover in voorbereiding", reageert Dekker.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.