image

Europol lanceert team om misdaad op dark web te bestrijden

dinsdag 29 mei 2018, 16:52 door Redactie, 4 reacties

Europol heeft vandaag in Den Haag een apart team gelanceerd om misdaad op het dark web tegen te gaan. De lancering vond plaats tijdens een bijeenkomst van opsporingsdiensten uit 28 landen die in het teken stond van de bestrijding van criminaliteit op het dark web.

De afgelopen jaren was Europol meerdere keren betrokken bij het oprollen van marktplaatsen die op het dark web illegale goederen aanboden. De organisatie wil misdaad op het dark web op een meer gecoördineerde wijze aanpakken. Het vandaag gelanceerde "Dark Web Investigations Team" moet hierbij helpen. Volgens Europol zal het team een "complete, gecoördineerde aanpak" bieden.

De aanpak bestaat uit het delen van informatie, het bieden van operationele ondersteuning en expertise en de ontwikkeling van tools, tactieken en technieken om onderzoeken op het dark web uit te voeren. Tevens zal het team trainingen en preventie- en bewustzijnscampagnes organiseren. Dit moet een "360 graden strategie tegen criminaliteit op het dark web" vormen, aldus de aankondiging. Het Dark Web Team zal in het Europese Cybercrime Centrum van Europol in Den Haag worden opgenomen.

Het "dark web" is een term die wordt gebruikt voor een deel van het internet dat niet zonder specifieke software, configuraties of autorisatie toegankelijk is. Eind vorig jaar liet Roger Dingledine, één van de ontwikkelaars van het Tor-netwerk en medeoprichter van het Tor Project, nog weten dat het dark web helemaal niet bestaat. "Er is eigenlijk helemaal geen dark web. Het bestaat niet. Het gaat om slechts een paar webpagina's", aldus Dingledine tijdens de Def Con-hackerconferentie in Las Vegas.

Reacties (4)
30-05-2018, 00:41 door Anoniem
Ik vind 'dark web' echt zo'n term om leken bang te maken (en wellicht daarmee budgetten te verdedigen). Praat gewoon over tor hidden services. Er zijn genoeg strategieën om die op te sporen, zoals fouten gemaakt door beheerders, geldstromen, onderzoek bij hostingproviders (ja tor hidden services moeten ook érgens draaien uiteraard, er gaat ergens en bak verkeer van en naar zo'n doos) en ouderwets politiewerk. Geld is overigens beter besteed aan het opzetten van wasstraten tegen DDOS aanvallen.
30-05-2018, 13:15 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind 'dark web' echt zo'n term om leken bang te maken (en wellicht daarmee budgetten te verdedigen).
Dat is precies de essentie van alles wat met computerbeveiliging en "cyber" in het algemeen te maken heeft. "Hacker", precies hetzelfde verhaal. Betekent ondertussen helemaal niets méér dan "boeman op de interwebertubes". "Het dark web" betekent ondertussen "het donkere bomenbos in de cyberruimte". Alsof er maar één van is.

We zouden inderdaad beter af zijn als we ophielden met dat gehijg en het gestrooi met bangmaakwoorden. Vertel wat je wél weet. En dan kom je er vrij snel achter dat zelfs de grootste experts behoorlijk weinig weten. Tijd dus om daar eens iets aan te doen.

Maargoed, het is een al langer staande klacht dat de fabeltjeskrant kijken leerzamer is dan de vloed aan paniekerige, hijgerige, en hype-genererende persberichtjes van "beveiligings"bedrijfjes en de secundaire overgetikte rommel op "nieuws"sites. Dit is gewoon hoe het er voorstaat in de computerbeveiliging: Het is een hele industrie die uiteindelijk vooral keizerlijke textiel verkoopt.
30-05-2018, 17:53 door karma4 - Bijgewerkt: 30-05-2018, 17:59
Als dd mensen van toe zich laten misbruiken door foute figuren dan moet je niet gek staan te kijken dat ideaal van enkel voor privacy bescherming onderuit gehaald wordt.

Benjamin franklin in de rol van bemoeizuchtige overheid.
William Penn was de geen niets wilde bijdrage.
"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety."

Het geld besteden aan ddos wastraten? Met de beschikking over AMs-ix hoeft er niet veel besteed te worden. Het grootste probleem is gebrek aan samenwerking met de verdeelsleutel voor de kosten. De liberale gedachte is een faal van start omdat die tegen samenwerking in gaat.
30-05-2018, 22:37 door Anoniem
Dat ben ik in grote trekken wel met karma4 eens.

De liberale gedachte van innovatie kan niet bestaan door het monopolie en het fascistische protectionisme van de grote technologie multinationals, dat zijn de "whales" die bepalen en de onveiligheid vanwege hun kern business dus nooit zullen opgeven. Google heeft begrip voor ad- en trackblocking voor al hun concurrenten, behalve op hun eigen platform en waar het henzelf betreft.

Met zoiets is dus "de meten met twee maten" maatschappij geboren en gaat het altijd ten koste van. Wanneer je dat nog eens mengt met links-marxistisch gedachtengoed, afkomstig van tevens westerse intelligentsia, dan is er een garantie op een globale fail en catastrofe uitlopende mix geboren.

We hebben een wereld aangestuurd vanuit een mausoleum-generator im Moskou net overleefd en vervolgens steekt hetzelfde gedachtengoed in andere delen van de wereld, ook USA en het VK en in de EU de kop weer op, vooral via het "laten we onszelf afschaffen"-idee. Allen en alles, dat daar tegenin gaat, hoe modest en bescheiden ook, is in deze ogen hoogst verwerpelijk'. Wie springen er vervolgens in de achtergelaten lege ruimte?

Hoe dit alles gaat uitwerken is hoogst interessant. Iik zou graag Mr. Hilterman op de radio 's zondagsmiddags er nog eens over horen vertellen. Maar dat gaat helaas niet meer. Ik denk dat ie heel wat uit te leggen had.

Jodocus Oyevaer
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.