De huidige aanpak van cybercrime is te beperkt en vereist meer investeringen, zo laat het Openbaar Ministerie in het vandaag verschenen Jaarbericht 2017 weten (pdf). Volgens het OM blijft het aantal gevallen van cybercrime toenemen, waarbij computers zowel een middel als doelwit zijn.
Het OM stelt dat de snelheid van technologische en maatschappelijke veranderingen, de mogelijkheden voor criminelen om in grote mate anoniem via het internet te opereren en het internationale karakter van cybercrime grote uitdagingen vormen. "Cybercriminelen kunnen moeiteloos wereldwijd actief zijn, terwijl de opsporing en vervolging aan de landsgrenzen is gebonden. Tegen deze achtergrond is de huidige aanpak van cybercrime nog te beperkt. OM en politie moeten hun cyberexpertise en capaciteit met betrekking tot de aanpak van cybercrime vergroten."
Niet alleen stelt het OM dat het samen met de opsporingsinstanties en andere partners grote stappen moet zetten, er wordt ook naar het kabinet gekeken. "Het kabinet investeert weliswaar in bestrijding van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, maar de huidige investering is onvoldoende om het OM adequaat toe te rusten om cybercrime het hoofd te bieden."
Doordat de politie "fors investeert" in de aanpak van cybercrime verwacht het Openbaar Ministerie dat het aantal zaken daardoor zal toenemen. Volgens het OM is het belangrijk dat het in de samenwerking met andere partijen als betrouwbare partner wordt gezien. Iets waarvoor andere maatregelen nodig zijn, zoals uitbreiding van de juridische mogelijkheden.
Vorig jaar was het Openbaar Ministerie bij 43 complexe cybercrime-onderzoeken betrokken, waarmee de norm van 40 is gehaald. Het aantal reguliere cybercrimezaken dat door de politie werd aangeleverd bij het OM betrof 223, waarmee de gestelde norm van 230 net niet werd gehaald.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.