Door Tha Cleaner: Door The FOSS:
Alleen als je een gamer of flauwe speelgoedsoftware gebruiker bent. Zie onderaan deze post.
Tja... Je opmerking zegt eigenlijk al weer genoeg.
En Tja... Daarom is het desktop percentage XP machines nog steeds hoger als het aantal Linux Desktops.
En er zijn toch echt maar heel weinig grote Enterprise bedrijven die Linux draaien op de desktop. Maar ze zijn er natuurlijk wel.
Mijn opmerking zegt eigenlijk al genoeg? Je bevestigt dat de meeste gebruikers van Windows spelletjes spelen en van die kerstgroet programmaatjes uitvoeren? Oké, dat is duidelijk.
Door Tha Cleaner: Microsoft chanteert de original equipment manufacturers. En meer van dat aan criminaliteit grenzende gedrag om hun marktpositie te behouden. Hun software (met name Windows) is ondertussen echter dusdanige bagger geworden dat dit geen stand meer kan houden. Getuige de zero day vulnerability ((0Day) Microsoft Windows JScript Error Object Use-After-Free Remote Code Execution Vulnerability) van deze post. Microsoft kan het gewoon niet meer bijbenen.
Of MS het kan bij benen. Tja dat is uit het artikel helemaal niet te halen. Er staat iets beschreven, maar de werkelijke oorzaak niet.Of dat nu ligt dat Microsoft het niet meer kan bijbenen, dat kan ik er niet uithalen. Maar blijkbaar heb jij hele andere bronnen, of gebruik je nu je fingerspitzengefühl zonder enige achtergrond informatie?
Dat heet zelf nadenken! Je eigen hersens gebruiken. Dan hoef je niet steeds de dingen voorgekauwd te krijgen. In dit voorbeeld kan je zelf concluderen uit (a) bekendheid met de knullige architectuur van Microsoft Windows en (b) de ondertussen talloze voorbeelden waarin Microsoft niet in staat is om tijdig een patch op te leveren, of patches uitbrengt die een bepaald probleem oplossen een ander probleem introduceren, dat Microsoft het niet meer kan bijbenen. En nee, dat staat inderdaad niet in het gelinkte artikel. Dat gaat namelijk alleen over de meest recente Windows zero-day.
Door Tha Cleaner: De gemiddelijke gebruiker weet helemaal niet waar je het over hebt als je open source of proprietary software hebt. Jij blijkbaar ook niet ('proparitie').
Sorry voor mijn type fout..... En de gemiddelde gebruiker wil er ook helemaal niets mee te maken hebben. Maar wel een noodzakelijk iets als je met Linux aan de slag wilt gaan.
Het is niet alleen een typefout. Dat blijkt uit je consequente taalfouten. Je schrijft woorden niet aan elkaar waar dat wel zou moeten. Zoals 'bij benen', 'type fout', 'al weer', 'binnen komen', 'denk richting', 'in eens'. En je gebruikt uitdrukkingen verkeerd. Zoals 'Dat is een aanname dat je doet', 'iets met oogkleppen denken', 'om deze getallen te evenaarden', 'langs ze zijlijn is altijd gemakkelijk praten', 'alleen maar over kunnen gissen'. Het ontbreken van de 'n' op het eind van meervouden die personen betreffen ('sommige'). En dan dat gebruik van 'welke' waar eigenlijk 'die' of 'dat' zou moeten staan. Je lijkt karma4 wel.
Door Tha Cleaner: Maak je geen zorgen, er zijn echte professionals aan het werk om Linux veilig te houden. En blijkbaar met succes! Daarom kiezen grote professionele partijen als Google en Amazon natuurlijk voor Linux.
Dat klopt. Zware ICT bedrijven, niet helemaal een standaard bedrijf....
Dus kleine bedrijven moeten maar aanknoeien met Windows en zich aan de datagraai en malware goden overleveren? Nou, bedankt...
Door Tha Cleaner: Omdat je de sources kan analyseren worden eventuele kwetsbaarheden er al snel uitgehaald.
Ze
kunnen er snel uitgehaald worden. Dat wil niet zeggen dat ze ook gemeld worden. Dat is wel iets anders.
Heb je voorbeelden van situaties waarin 'niet gemelde' open source kwetsbaarheden tot problemen hebben geleid?
Door Tha Cleaner: Dat geldt niet voor closed source software. Daar ben je overgeleverd aan de nukken van de leverancier. Dat dit al snel misgaat wordt weer eens aangetoond door de zero day kwetsbaarheid van dit topic.
Helemaal correct.
Je bevestigt dat closed source software resulteert in een vendor lock-in en dat dit in het geval van Microsoft met Windows tot grote problemen heeft geleid. Dank je.
Door Tha Cleaner: Het hele verhaal heeft niets met Linux te maken anders dan dat grote professionele partijen het gebruiken voor grootschalige verwerking van data. Geen van die datalekken hierboven vond nl. zijn oorzaak in een Linux kwetsbaarheid. Dat geldt niet voor Microsoft Windows. Daar kan je hele ritsen voorbeelden bijhalen waar Windows kwetsbaarheden aan de problemen ten grondslag lagen.
Windows of Office of Internet explorer? Of gewoon de gebruiker, of slecht onderhoud van je applicaties, waardoor je niet kan updaten......
Petya, NotPetya alweer vergeten? Verdere voorbeelden in een schier eindeloze lijst:
https://www.google.nl/search?q=Windows+bug+actively+being+exploitedDoor Tha Cleaner: Maar karma4, je bent weer enigszins afgedwaald. Wat vind je eigenlijk van het topic? Dat is: Ongepatcht Windows-lek onthuld nadat Microsoft deadline mist. Ik vind het de zoveelste blamage voor Microsoft.
Het is zeker niet goed te praten... Maar langs ze zijlijn is altijd gemakkelijk praten. We weten de exacte redenen niet. Had MS hier actiever moeten zijn, waarschijnlijk wel. Maar dat is achteraf altijd gemakkelijk praten en iets waar wij alleen maar over kunnen gissen.
Zelf nadenken! Dat is niet hetzelfde als 'gissen'.
Door Tha Cleaner: En ik raad eenieder die nog Windows gebruikt aan om zo spoedig mogelijk serieus te gaan kijken naar alternatieven. Zoals Linux.
Maar de statistieken laten eigenlijk zien, dat statisch gezien, de grootste datalekken van Linux systemen afkomstig zijn, dus zou het misschien wel eens beter zijn dat juist serieus naar een ander OS te kijken? Maar laten we ook niet vergeten.
Nogmaals: die datalekken zijn niet als gevolg van kwetsbaarheden in Linux. Tegen domheid van beheerders is geen kruid gewassen en met een ander besturingssysteem dan Linux maak je dat alleen maar erger. Want dan komt bovenop die domheid het probleem van een besturingssysteem dat niet robuust is, slecht update, steeds gereboot moet worden, data graait, een malware fuik is.
Door Tha Cleaner: Dat heeft niets met Linux te maken anders dan dat de meeste professionele dataverwerking met Linux systemen gebeurt. Als je een beheerder hebt die vergeet om een wachtwoord op een database of een AWS S3 bucket in te stellen dan heb je een datalek. Dat heeft echter niets met het onderliggende platform te maken. Wel met de domheid van de beheerder.
Het is maar hoe je er naar kijkt. Bijna alles valt en staat met de beheerders van je infrastructuur.
Wat natuurlijk wel van groot belang is, welke applicaties je nodig hebt.
Ik ben hier de laatste linux machines gelukkig aan het migereren, naar Windows dozen. Waarom... De applicaties bestaan niet meer voor Linux, en het Windows alternatief voldoet niet. De applicatie heeft wel 15 jaar gedraaid. Updates van Linux worden al jaren niet meer geïnstalleerd. We draaien ondertussen al een aantal jaren met een Windows applicatie die veel meer kan dan, maar waar geen Linux alternatief is. En het scheelt ook nog eens een 2de desktop. Want op de Linux desktop kunnen ze alle overige applicaties niet draaien. Dus Linux is gewoon voor dit bedrijf geen mogelijkheid meer.
En zo is het vaak het geval. Linux heeft gewoon te weinig beschikbare applicaties.
Nogmaals: CERN, Google gebruiken Linux als standaard desktop. Wat hebben die MKB'ers nodig dat deze grote bedrijven niet nodig hebben? Ik kan me er niets bij voorstellen eerlijk gezegd.
Door Tha Cleaner: En Linux heeft 1 groot nadeel... Het aandeel voor de desktop is betrekkelijk klein, eigenlijk verwaarloosbaar, er is betrekkelijk weinig software voor, welke nodig is om juist mee te werken. Dus of het nu een goed advies is... Dat is maar de vraag. Misschien voor sommige wel, maar voor de meeste niet.
Bij o.a. Google en CERN is het de standaard desktop. Hoe zouden die mensen hun werk toch kunnen doen? Met al dat 'gebrek' aan software? Realiteit is dat - uitgezonderd mogelijk de games en flauwe speelgoedprogrammaatjes - er een Linux alternatief voor zo ongeveer alle Windows applicaties beschikbaar is.
Zware ICT bedrijven, kan je niet vergelijken met een standaard Enterprise / MKB klant. Je hebt dan in eens een heel ander speelveld, maar blijkbaar past dat niet helemaal in je gedachten. De meeste applicaties die men in het gewone bedrijfsleven nodig heeft, die bestaan meestal niet op een Linux platform. En als ze bestaan, moet je vaak alles zelf aan elkaar knopen, en dat kan natuurlijk. Maar de meeste bedrijven zitten daar helemaal niet op te wachten. Je moet een platform gebruiken waar het goed voor is, maar een grote afhankelijkheid is gewoon de beschikbaarheid van de applicaties die je in je bedrijf nodig hebt. Daar kies je een platform voor/op.
En dat is het excuus om kleinere bedrijven maar aan de datagraai en malware goden over te leveren? Nou, bedankt.
Door Tha Cleaner: Dat wil niet zeggen, dat het bij bedrijven niet mogelijk is. Er zijn meerdere bedrijven waar het draait. Bij sommige heel goed, zoals je zelf ook aangeeft, en sommige kiezen er voor om weer terug te gaan, omdat het gewoon niet werkend te krijgen is.
Dat gewoon niet werkend krijgen heeft mijns inziens meer te maken met beperkingen bij degenen die het werkend proberen te krijgen.