image

Duitse steden van plan om Microsoft te vervangen door open-source

donderdag 18 september 2003, 10:06 door Redactie, 5 reacties

Negen Duitse steden in de streek Rheinland-Pfalz zijn in een vergevorderd stadium om veel, en mogelijk alle, Microsoft software te vervangen door open-source alternatieven, waarbij de voorkeur vooral uitgaat naar het Linux besturingssysteem. Al eerder zijn twee andere Duitse steden, Schwäbisch Hall en Munchen overgestapt op open-source, waarbij Schwäbisch Hall haar volledige IT-infrastructuur op Linux heeft gebaseerd. (LinuxWorld)

Reacties (5)
18-09-2003, 10:40 door Anoniem
oei, ik hoop dat de ict afdeling genoeg kennis er voor in huis heeft.

Open source dat slecht/niet geadmin'd wordt e.d. is nog erger dan een goed geadminde windows server.
18-09-2003, 11:31 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
oei, ik hoop dat de ict afdeling genoeg kennis er voor in huis heeft.

Open source dat slecht/niet geadmin'd wordt e.d. is nog erger dan een goed geadminde windows server.

aan een 286 met een systeembeheerder heb je meer dan aan een pentium met iemand die niet weet wat een pc is

aan een scherpe steen en een houthakker heb je meer dan aan een bijl met een vrouw

aan een etc

come on
18-09-2003, 14:31 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
aan een 286 met een systeembeheerder heb je meer dan aan een pentium met iemand die niet weet wat een pc is

aan een scherpe steen en een houthakker heb je meer dan aan een bijl met een vrouw

aan een etc

come on

en toch nog is het meer regel dan uitzondering dat er weinig kennis voor linux in huis is, zelfs bij dit soort grote omslag werkzaamheden.
18-09-2003, 15:04 door Anoniem
Een eerste stap naar open bestuur
22-09-2003, 14:31 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
Een eerste stap naar open bestuur

Zullen ze eerst dat Europarlement eens op de vingers moeten tikken....


Europarlement ruziet over apenstaartje
MARC LAAN

AMSTERDAM - Het Europese Parlement is verdeeld over de vraag of patenten mogen worden aangevraagd op software-vindingen als het apenstaartje en de backslash (het schuine terugleunende streepje). Morgen moeten de parlementariërs een knoop doorhakken in deze al jaren slepende affaire.

In een omstreden wetsvoorstel van de Britse Europarlementariër Arlene McCarthy krijgen softwarebedrijven, naar Amerikaans voorbeeld, het recht patent aan te vragen op software. Vooral kleinere softwarehuizen maken hiertegen bezwaar. Zij vrezen dat dit de macht versterkt van grote concerns als Microsoft en IBM, die met legertjes advocaten hun patenten financieel te gelde maken.

Vorige week stuurden twaalf Europese economen een brandbrief naar het Europese Parlement, waarin zij waarschuwen dat invoering van softwarepatenten schadelijk is voor de innovatie in de software-industrie. Patenten hinderen de vernieuwingsdrang, stellen de geleerden.

Vorige week waarschuwde ook Paul Klint, voorzitter van de Europese belangenvereniging van computerprogrammeurs, voor de gevaren van softwarepatenten. ''Normaal gesproken maken patenten het voor bedrijven mogelijk de kosten van hun uitvindingen terug te verdienen. Maar voor software heeft dat geen zin. In software gaat de vernieuwing erg snel. Honderden kleine vernieuwingen zijn gebaseerd op het werk van voorgangers. Als je softwarepatenten versterkt, verzwak je de innovatie.''

Het noodlijdende telefoonconcern British Telecom (BT) bedacht in 2000 een manier om geld te verdienen aan hyperlinks, de onderstreepte woorden in internetdocumenten die de surfer na een muisklik doorverbinden naar andere webdocumenten. Het telecombedrijf zei de hyperlink in de jaren zeventig te hebben uitgevonden en er in 1989 patent voor te hebben gekregen. BT stuurde een rekening naar zeventien grote internetproviders, vanwege gebruik van de hyperlink.

Het patent bleek ten onrechte te zijn toegekend, want de hyperlink werd in 1965 al bedacht door de Amerikaanse hoogleraar Ted Nelson. Hij bouwde voort op ideeën uit 1945 van de Amerikaan Vannevar Bush. Zij peinsden er niet over hun vindingen te patenteren. In de Verenigde Staten woedt sinds 1998 een debat over het nut van softwarepatenten, die sinds dat jaar vergeven worden aan de eerste die het aanvraagt. Daar patenteerde webwinkel Amazon zelfs het idee van 'bestellen met één muisklik'. Een ander bedrijf patenteerde de wijze waarop het via het web een golf-swing doceerde. De nieuwe Europese wet sluit 'manieren van zakendoen' overigens uit van patenten, en beperkt ze tot 'belangrijke technische bijdragen' aan de on-line-industrie.

Nu vallen de meeste softwarevindingen onder het auteursrecht, aangezien programmeren wordt beschouwd als het schrijven van een boek, en niet als het ontwikkelen van medicijnen.


© Het Parool, 22-9-2003
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.