Het Tor Project waarschuwt internetgebruikers voor tracking door Facebook en andere partijen, en adviseert gebruikers van het sociale netwerk om Tor Browser te gebruiken. Volgens Silvia Puglisi is het web veranderd in een systeem van "surveillance-kapitalisme", waar advertentienetwerken gebruikers over het web volgen en continu allerlei persoonlijke informatie verzamelen voor het maken van profielen.
"Door het web te gebruiken ben je een doelwit. En vanwege de ongebreidelde tracking op websites word je elke keer dat je het web gebruikt een eenvoudiger doelwit", zo merkt ze op. Zelfs gebruikers die geen cookies accepteren of niet op hun Google- of Facebook-account zijn ingelogd kunnen nog steeds door derde partijen worden gevolgd en geprofileerd. Dit kan via http-verzoeken.
Het http-verzoek dat een browser naar een website verstuurt kan allerlei persoonlijke voorkeuren en instellingen bevatten, zoals taal- en fontinstellingen, geïnstalleerde browserextensies en batterijstatus. Door een specifiek http-verzoek tegen een bepaald tijdsvenster, locatie of getoonde interesses af te zetten is het mogelijk om een gebruiker te identificeren. Het is daarom belangrijk dat gebruikers doen wat ze kunnen om door trackers en advertentiebedrijven geëxploiteerd te worden, stelt Puglisi.
Ze gaat ook in op de manier waarop Facebook gegevens over mensen verzamelt. Dit gebeurt via like-knoppen, berichten op de sociale netwerksite en mobiele applicaties. Als oplossing adviseert Puglisi het gebruik van Tor Browser. De browser laat gebruikers via het Tor-netwerk surfen, dat hun werkelijke ip-adres afschermt. Daarnaast beschikt Tor Browser over verschillende maatregelen om tracking te voorkomen. Zo kunnen websites en trackers in geopende tabs niet zien wat de gebruiker in de andere tabs doet.
Daarnaast biedt Tor Browser voor Facebook-gebruikers een techniek genaamd "link shimming". Een link op Facebook.com wijst niet direct naar de bedoelde website, maar eerst naar een url van Facebook. Deze url stuurt de gebruiker vervolgens door naar de bedoelde website. Zodra een link op Facebook.com door een gebruiker wordt geopend ziet Facebook daardoor wie de gebruiker is, waar die vandaan komt en waar die naar toe gaat. Facebook gebruikt echter code om link-tracking voor gebruikers te verbergen.
Zodra die met hun muis over een link bewegen lijkt die gewoon direct naar de bedoelde website te gaan en wordt de tracking-link verborgen. Wanneer gebruikers de link openen wordt de tracking-link alsnog uitgevoerd. Om dit tegen te gaan stript Tor Browser alle tracking-links op Facebook, zodat gebruikers direct naar de bedoelde website gaan, zonder dat dit eerst langs Facebook gaat. De techniek werd eerder al aan de Privacy Badger-extensie voor Chrome, Firefox en Opera toegevoegd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.