International wetten gelden ook voor cyberspace en het is niet nodig om hier aparte regels voor te maken, zo liet minister Blok van Buitenlandse Zaken deze week tijdens een bijeenkomst in Den Haag over het zogenoemde "Tallinn Manual 2.0" voor internationaal recht weten.
Het Tallinn Manual 2.0 bevat een internationaal rechterlijk kader voor cyberoperaties. Volgens Blok is het belangrijk dat voor alle landen dezelfde regels gelden en ze zich hieraan houden. "Dit principe is niet anders voor cyberspace. Het is niet de technologie die de regels bepaalt; Wij doen dat: de gebruikers", aldus de minister. Hij ging verder door te stellen dat het niet nodig is om nieuwe internationale wetten voor dit doel op te stellen. "Integendeel, het duidelijk maken dat bestaande wetgeving ook geldt in cyberspace is onze beste garantie voor een toekomst met een open, vrij en stabiel internet."
Ook minister Bijleveld van Defensie sprak tijdens de bijeenkomst. Zij verwees in haar toespraak naar het AIV-rapport 'Cyber Warfare' uit 2011. Daarin staat dat een cyberaanval als een gewapende aanval op een land mag worden opgevat als het tot een langdurige en zeer omvangrijke ontwrichting van de maatschappij leidt. "Bijvoorbeeld als een cyberaanval tegen het financiële systeem in Nederland is gericht of als de regering essentiële taken niet meer kan uitvoeren zoals het zorgen voor veiligheid of het innen van belastingen. Dat zou als een gewapende aanval kwalificeren. En dus zou hier het recht voor een land gelden om zichzelf te verdedigen, zelfs met geweld", zo stelt de minister..
Bijleveld riep op tot samenwerking bij het tegengaan van cyberaanvallen. "Als landen samenwerken om cyberaanvallen te detecteren en een schuldige te vinden, kunnen ze effectievere en nauwkeurigere assessments maken." De minister wees als voorbeeld naar de WannaCry- en NotPetya-aanvallen. "Samen kunnen landen een sterk signaal aan de wereld afgeven dat alle acties, offline of online, gevolgen hebben."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.