De Eerste Kamer is vandaag akkoord gegaan met het wetsvoorstel Computercriminaliteit III. Het wetsvoorstel geeft politie en justitie de bevoegdheid om heimelijk de systemen van verdachten binnen te dringen, zoals bijvoorbeeld een smartphone, server of computer.
Vervolgens mag de politie op deze systemen gegevens ontoegankelijk maken of kopiëren, maar ook communicatie aftappen of observeren. Voordat de politie systemen mag hacken moet er eerst toestemming van de rechter-commissaris zijn op verzoek van de officier van justitie. Daarnaast zal de Centrale Toetsingscommissie van het Openbaar Ministerie de bevoegdheid toetsen. Voor het binnendringen van systemen kan er zowel van bekende als onbekende kwetsbaarheden gebruik worden gemaakt.
In de aankondiging van het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt onder andere encryptie genoemd als reden voor het wetsvoorstel. "Zo leert de ervaring dat het ontsleutelen van gegevens steeds lastiger wordt, niet alleen doordat de software geavanceerder wordt, maar ook omdat de aanbieder zelf niet altijd in staat is om de encryptie ongedaan te maken. Dit speelt criminelen in de kaart. Die kunnen zich afschermen van de overheid door gebruik te maken van encryptie", aldus het ministerie, dat ook wijst naar de anonimiteit op het web. "Door het anonieme gebruik van internet is het moeilijk de herkomst van communicatie en de locatie van gegevens te bepalen."
Het wetsvoorstel moet ook meer bescherming voor minderjarigen en particulieren gaan bieden. Zo wordt het mogelijk om lokpubers in te zetten om de opsporing en vervolging van 'groomers', die via internet minderjarigen benaderen voor seksuele doeleinden, te vergemakkelijken. Mensen die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden, maar niet leveren, kunnen straks strafrechtelijk worden vervolgd. Verder wordt heling van computergegevens als zelfstandig delict strafbaar. De nieuwe wet treedt naar verwachting op 1 januari 2019 in werking en zal over twee jaar worden geëvalueerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.