Politievakbonden willen dat beveiligingscamera's van particulieren verplicht worden geregistreerd in een database van de politie, zoals in België het geval is. Dit zou bij de opsporing moeten helpen. Op dit moment zijn er via het politieproject Camera in Beeld bijna 200.000 camera's geregistreerd.
Het gaat hier echter om een vrijwillig register. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd kan de politie in het systeem kijken waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt niet live mee met de beelden. Dat gebeurt via een ander project genaamd Live View.
In het geval de politie beelden van een particuliere beveiligingscamera wil zal het die naar eigen zeggen altijd met een machtiging van het Openbaar Ministerie vorderen. Volgens de politie speelt Camera in Beeld een belangrijke rol bij de opsporing. Zo'n honderd keer per dag controleert de politie kenmerken van camera's in het register. Hoe vaak de beelden ook hebben geholpen bij het oplossen van een misdrijf wordt niet bijgehouden.
Als het aan de politievakbonden ligt wordt iedereen die over een beveiligingscamera beschikt verplicht om die aan te melden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat zou honderdduizenden extra camera's moeten opleveren waar politie gebruik van kan maken. Naar schatting zijn er anderhalf miljoen bedrijfs- en privécamera's in Nederland, zo meldt het AD.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.