De Amerikaanse autoriteiten hebben in het verleden gecompromitteerde smartphones aan verdachten verkocht om zo versleutelde communicatie te kunnen ontsleutelen, zo meldt Human Rights Watch. Uit gerechtelijke documenten blijkt dat de Drug Enforcement Administration (DEA) via undercoveragenten BlackBerry-smartphones aan verdachten verkocht.
De individuele encryptiesleutels van deze telefoons waren in handen van de DEA. Zo kon de opsporingsinstantie berichten die de verdachten ontvingen en verstuurden ontsleutelen. Daarnaast installeerde de DEA surveillancesoftware op telefoons en werden die vervolgens binnen onderzochte organisaties verspreid. "Het verspreiden van een smartphone waarvan de veiligheid is gecompromitteerd kan voor privacy- en veiligheidsrisico's zorgen voor iedereen die het apparaat gebruikt en vrije meningsuiting in gevaar brengen", zegt onderzoeker Sarah St.Vincent van Human Rights Watch.
Volgens de organisatie komen door het verspreiden van gecompromitteerde telefoons de mensenrechten van allerlei smartphone-gebruikers in het geding, waaronder vreedzame activisten die het risico lopen om door de overheid te worden gemonitord en mensen die niet verdacht zijn en de telefoons in handen krijgen. Ook zijn er vragen over welke rechtenbescherming de Amerikaanse overheid toepast mocht de tactiek nog steeds worden gebruikt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.